Tämä artikkeli on kirjoitettu keväällä 2024 suomalaiseen taikureille suunnattuun Jokeri lehteen. Valitettavasti viime perjantaina kuitenkin Suomen taikurikenttää kohtasi suuri suru, kun Jokeri lehden kustantaja ja ehkä suomalaisen taikuuden merkittävin henkilö viimeisen 50 vuoden ajalta, Markku Purho nukkui pois keskuudestamme pitkä-aikaisen sairauden seurauksena.

Artikkeli on pääasiassa suunnattu taikureille, mutta lisään sen tänne, josta sen löytää ehkä kourallinen Jokerin lukijoita.

TAIKUUDEN STRIIMIPALVELUT

Kahdeksankymmentäluvulla tulivat ensimmäiset taikureille suunnatut opetusvideot  Betamax ja VHS muodoissa. Ne olivat äärimmäisen kalliita, nykyrahaan karkeasti käännettynä noin 100€ per nauha. 90-Luvulle siirryttäessä Betamax oli jo hävinnyt markkinoilta, mutta VHS tuotanto lisääntyi valtavasti ja  ylitti taikurikirjojen ilmestymisvauhdin. Myös hinnat laskivat ja vakiintuivat nykyrahaan käännettynä noin 30-40€ tietämille. Vuosikymmenen lopussa muu maailma alkoi siirtyä VHS:istä eteenpäin DVD formaattiin, mutta taikurit hyppäsivät kelkkaan selvästi myöhemmin ja VHS:iä tehtiin suhteellisen pitkälle 2000-luvun puolelle. Tänään DVD teknologiakin on jo vanhentunut Blurayn ja Ultra HD:n tultua markkinoille, mutta taikurit eivät enää uuden teknologian kelkkaan ole hypänneet, tai ainakaan minulle ei ole vastaan tullut ikinä yhtään taikuri Blurayta. Taikurit eivät kuitenkaan lopettaneet videoiden tekemistä, vaan he hyppäsivät suoraan seuraavaan teknologiaan.

Noin vuosikymmen sitten Netflix saapui Suomeen luoden täysin uudenlaisen tavan kuluttaa videota ja hiljalleen myös jokainen merkittävämpi tuotantoyhtiö päätti luoda oman kilpailevan palvelunsa. Videotuotannosta on tullut halpaa, helppoa ja arkista, joten myös taikurit ovat tarttuneet mahdollisuuteen tarjota videoitaan streaming muodossa. Siinä missä ennen esimerkiksi ostotempun mukana tuli opetus DVD, tulee nykyään hyvin usein QR koodi tai verkkosivun osoite, josta tempun opetusvideon voi käydä katsomassa verkosta. Viimeisen viiden vuoden aikana yhä useampi taikuri tai taikuriyritys on myös alkanut tarjota Netflixin kaltaisia kuukausimaksullisia tilauspalveluita, joihin tulee kuukausittain uutta taikureille suunnattua katsottavaa. Olen tutustunut lukuisiin eri palveluihin ja tässä artikkelissa on tarkoitus esitellä isoimmat ja tunnetuimmat tällä hetkellä toimivat taikureille suunnatut suoratoistopalvelut. En ole aktiivinen tilaaja suuressa osassa palveluita, vaan olen tilannut niitä jonkin aikaa jossain vaiheessa viimeisen muutaman vuoden aikana. Hinnat on karkeasti käännetty ja pyöristetty euroiksi tämän hetken kurssin mukaan.

THE NETRIX www.thenetrix.com

Netrix kopioi nimensä ja ulkoasunsa suoraan Netflixiltä, mutta ilmeisesti taikurien markkinat ovat sen verta pienet, että Netflixiä ei kiinnosta, tai tekijänoikeuslait nyt muutenkin tuntuvat olevan aika monimutkaiset, joten ehkä ulkoasussa liikutaan niin sanotulla ”harmaalla alueella”. Tämä ei sinänsä yllätä sillä taustalla on englantilainen taikuri Craig Petty joka noin vuosikymmen sitten oli taikamaailmassa pienimuotoisen kohun keskellä kun hän julkaisi ”Red” nimisen tempun, joka osoittautui suoraksi kopioksi Bob Solari ”Ultimate Brainwave” myyntitempusta. Kohun seurauksena Petty jopa jätti taikamaailman useammaksi vuodeksi, mutta on sittemmin palannut ja aktivoinut etenkin YouTubessa jossa hänellä on hyvin aktiivinen kanava ja suhteellisen paljon seuraajia.

Netrix on siis palvelu, jossa Petty opettaa pääasiassa omia variaatioitaan klassisista rutiineista. Vierailevina opettajina vilisee nimiä kuten Adam Wilbert, Justin Miller, John Carey, LLoyd Barnes (kyllä, kaksi ”L” kirjainta), Ollie Mealing ja Christian Grace. Vierailijoiden panos on suhteellisen pieni ja osalla vierailijoista on jopa jonkin sortin oma kuukausittainen tilauspalvelu, jossa he myyvät omia variaatioitaan videomuodossa. Teknisesti suuri osa videoista on perus iPhonella kuvattu ja editoitu samaan tapaan kun Petty YouTube kanavalla. Videoista siis oppii kyllä ja tekninen toteutus toimii ihan mallikkaasti. Valitettavasti kuitenkin materiaali jättää minut henkilökohtaisesti viileähköksi. Petty siis opettaa pääasiassa klassikoita; kolikko ja korttitemppuja, narutemppuja jne. Darwin Ortiz kirjoitti aikanaan, että ”julkaistakseen tempun, sen tulisi erottua sitä ennen julkaistuista tempuista. Tempun tulisi olla parempi joko presentaation, metodin tai teemansa osalta. ” (Cardshark, sivu 11). Valitettavasti kuitenkaan Pettyn variaatiot täyttävät hyvin harvoin yhtäkään näistä tunnusmerkeistä. Älkää ymmärtäkö väärin, Pettyn materiaali on itseasiassa varsin hyvää, sillä hän… Noh, sanotaanko poliittisesti korrektisti että ”lainaa parhailta”. Esim Pettyn sormus ja naru rutiini on varmaan +80% suoraan Greg Wilsonin ”The Ring Leader” rutiini, jotta Wilson on itse myynyt jo pari vuosikymmentä. Petty on tehnyt rutiiniin pari pientä muutosta ja nyt opettaa sitä. Lähteetkin hän muistaa mainita kohtuullisen hyvin, mutta silti pistää ainakin omalla kohdalla ajattelemaan, onko Pettyllä oikeutta opettaa rutiinia, jonka muutokset alkuperäiseen ovat näin pieniä ja ne niin sanotut parannukset eivät ainakaan minun silmissäni ole edes parannuksia ja alkuperäinen on parempi! Mutta silti, Petty on ymmärtääkseni suhteellisen työllistetty esiintyjä tavallisille ihmisille ja hänen materiaalinsa on hyvin pitkälle tarkoitettu oikeasti esitettäväksi oikeille ihmisille, jopa oikeissa keikkaolosuhteissa, joten vähemmän aikaa taikuudesta kiinnostunut saattaa saada näistä oikeasti paljonkin irti. Tavallaan mieleen tulee väkisinkin Michael Ammarin Easy to Master Card Miracles sarja, joka aiheutti 25v sitten kohun, kun Ammar oli kasannut videoille muiden taikureiden bravuureja ja opetti niitä pienin variaatioin ja aiheutti kovasti ärsytystä taikureiden keskuudessa kun helmiä jaettiin avoimesti. On myös huomion arvoista, että Petty julkaisee tasaisesti myyntitemppuja myös isompien tuotantoyhtiöiden kautta taikureille. Näitä temppuja ei juurikaan Netrixistä löydy… Ne pitää ostaa erikseen. Eli niin sanotusti ne rusinat pullasta eivät kuukausimaksulla ole saatavilla.

Netrixissä on kolme eri tilaustasoa. Edullisin maksaa noin 17€/kk, suositeltu taso noin 35€/kk ja kallein taso lähes 120€/kk. Isoimmat erot tasojen välillä näyttävät olevan sisältö mihin niillä pääsee käsiksi. Perus tasolla näkee opetusvideot, suositellulla tasolla mukana on niin sanottuja markkinointiin liittyviä videoita, mutta markkinoinnin kandidaation opinnot yliopistossa opiskelleena koen, että tiedän jotain markkinoinnin teoreettisesta puolesta, joten toistan tässä mitä olen aina toistanut jos joku kysyy minulta markkinoinnista; lukekaa oikeasti markkinoinnin ammattilaisten kirjoittamia kirjoja, älkääkä taikureiden! Jos taikuri joutuu kirjoittamaan kirjan tai tekemään videon toisille taikureille markkinoinnista, se tarkoittaa vain sitä, että hän on joko kuolemassa, saa niin paljon keikkakyselyitä ettei ehdi tehdä niitä itse tai hän on täysin tietämätön markkinoinnin todellisuudesta ja yrittää tienata ensikuun lainanlyhennyksen myymällä taikureille markkinointikurssia… Veikkaan vahvasti viimeistä. Viimeisessä hintaluokassa on tarjolla myös yksilöllistä opetusta ja ohjausta. Jos Pettyn tyyli ja persoona ei saa niskakarvoja pystyyn ja YouTubessa näkemäsi miellyttää, voin suositella Netrixin testausta yllä kuvatuin varauksin.

MAGIC STREAM magicstream.com

Magic Stream on Ellusionistin suoratoistopalvelu jossa kuukausimaksun taakse on kasattu suuri osa Ellusionistin vanhempi tuotanto alkupäivistä nykypäivään. Ellusionist tuli taikamaailmaan ryminällä David Blainen maineella ratsastaen jo yli 20 vuotta sitten. Lähteistä ei välitetty minkään vertaa, tuotantoihin käytettiin oikeasti rahaa ja nimikkeitä markkinoitiin vähäpukeisilla malleilla, MTV tyyppisellä ylihektisellä editoinnilla ja vetävillä nimityksillä kuten ”Ninja”, ”Ultimate”, ”Street Magic” jne. Jossain vaiheessa sittemmin kurssia on korjattu, mutta ei yrityksen maine edelleenkään ole sieltä ns parhaasta päästä, mutta useammat taikuuden keksijät tekevät edelleen Ellusionistin kanssa töitä, koska tuotantoihin ja markkinointiin panostetaan ja kuulemma Ellusionist maksaa projekteista kilpailevia yrityksiä paremmin itse artistille.

Suuri osa Magic Streamin sisällöstä on alunperin ollut myynnissä erillisinä parinkympin latausvideoina tai 30-40€ DVD:inä. Nyt iso osa vanhemmasta tuotannosta on katsottavissa vain murto-osalla tuosta yhdellä kuukausimaksulla. Tämä on kieltämättä Magic Streamin vahvuus. Iso osa Ellusionistin materiaalia ei ole ehkä ollut niiden alkuperäisen hinnan arvoisia, mutta osana tällaista laajempaa kokoelmaa Ellusionistilta löytyy kyllä varsin hyviäkin ideoita ja temppuja. Tosin käyttökelpoisuus vaihtelee suhteellisen rajusti ja vaikka materiaalia on jo vuosikymmeniä markkinoitu niin sanotusti ”Street Magic” asenteella, on materiaalin joukossa valtavasti temppuja joita ei todellakaan voi ihan joka paikassa esittää ja kulmaongelmat ovat aika arkipäivää. Mutta sitä ei voi siis kieltää etteikö vastinetta rahalle saa jos esim kuukaudessa selaa läpi Ellusionistin alkuvuosien tuotannon.Tuotantoarvot videoissa ovat suoratoistopalveluiden kärkeä. Kuukauden tilaus vain vajaa 10€ ja vuoden tilaus aavistuksen vajaa 100€.

CONJUROR COMMUNITY – WORLDS BEST MAGIC CLUB www.conjuror.community

Aaron Fisherin ja Adam Gracen Conjuror Community markkinoi itseään maailman parhaana virtuaalisena taikuriyhdistyksenä. Grace vastaa ymmärtääkseni enemmänkin teknisestä puolesta, vaikka hänkin on ihan pätevä taikuri ja julkaissut jotain myyntitemppuja isompien tuotantoyhtiöiden kautta. Fisher toimii pääasiallisena opettajana.

Conjuror Communityssa on valtava määrä videomateriaalia, jossa Fisher opettaa sekä omia temppujaan, mutta myös versioitaan klassisista tempuista. Fisher on äärimmäisen hyvä opettaja ja hän pyrkii hyvin pitkälle esimerkiksi korteilla tekemään taikuutta, ei temppuja. Hän myös tasaisesti korostaa kuinka esimerkiksi jännitys käsissä tekniikoita toteutettaessa on aina pahasta ja vaikka katsoja ei näkisi mitään, niin jo se, että katsoja epäilee jotain tapahtuneen voi syödä helposti  taikuuden tunteen. Tosin, pidemmälle ehtinyttä Fisherin hidas ja rauhallinen tempo voi alkaa jo ärsyttää ja ei ole tavatonta, että hän saattaa käyttää +40min yhden ainuan tempun opettamiseen tai käsitellä jotain klassista tekniikkaa kuten volttia tai tuplakorttia toista tuntia. Mutta kaikesta Fisherin tekemisestä silti välittyy että hän oikeasti välittää taikuuden tilasta ja haluaa viedä sitä eteenpäin.

Vierailevina opettajina toimivat muun muassa Alexander Slemmer ja Steve Barcellona. Ymmärtääkseni molemmat ovat keikkailevia rivitaikureita Yhdysvalloista, mutta heidän opetussessioiden osalta jää hieman kyseenalainen maku. Herrat käyvät läpi hyvin pitkälti taikuuden klassikoita kuten vaikkapa Chop Cup, munapussi tai narurutiini. Mutta hieman kuten Netrxin tapauksessa, he eivät oikeastaan tuo näihin teemoihin yhtään mitään omaa näkökulmaansa vaan esimerkiksi Chop Cupin tapauksessa Slemmer opettaa aikalailla suoraan Don Allanin rutiinin. Tosin, etenkin vähemmän taikuutta tuntevalle tällaisistakin oppitunneista on varmasti hyötyä, sillä opiskelija saa selkeän opastuksen aihepiiriin, mutta itse olisin kaivannut jotain aavistuksen persoonallisempaa lähestymistapaa.

Conjuror Communitylla on myös kuukausittaisia vierailevia luennoitsijoita, eli suhteellisen tunnetut taikurit käyvät vetämässä virtuaalisia luentoja ryhmälle Zoomissa. Usein nämä myös on taltioitu myöhemmin katsottaviksi. Luentoja ovat pitäneet esim Michael Ammar, David Regal, Jason Dean, Tony Clark ja monet muut. Tämän lisäksi he järjestävät viikottaisia avoimia sessioita Zoomin välityksellä ja yhteisöllä on myös suhteellisen aktiiviset foorumit.

Tekniseltä toteutukselta Conjuror Community on aika alkeellinen. Verkkosivut joilla sivusto toimii ovat hyvin pelkistetty ja oppitunnit, luennot ja muut ovat hyvin pitkälti vain Zoom sessioiden tallennuksia. Hyvän käsityksen näistä saa käymällä katsomassa YouTubesta yhteisön kanavan avoimia videoita. Mutta yleisesti siis tekninen toteutus on sieltä heikommasta päästä. Tämä ei sinänsä estä oppimista, mutta kun ottaa huomioon, että Conjuror Community on myös ylivoimaisesti kallein taikureille suunnatuista suoratoistopalveluista niin… Noh, paremminkin tämän olisi voinut toteuttaa. Conjuror Community maksaa noin 65€/kk tai 650€/vuosi. Sinänsä jos miettii, että viikonlopun tietoturva- tai lääkäri-kongressin kongressikortti on helposti +2000€/kpl niin tuo on vielä hyvin edullista, mutta jos vertailukohtana käyttää muita vastaavia palveluita niin aavistuksen suolaisilta nuo hinnat kyllä tuntuu. Tähän väliin pakko sanoa, että testatessani palvelua koronavuosina maksoin mielestäni noin 40€/kk. Mutta sisällön puolesta Conjuror Community kuuluu silti taikureiden striimauspalveluiden parempaan kastiin, ainakin jos Aaron Fisherin korttitaikuus ja korttien käsittelyn pienet yksityiskohdat kiinnostaa.


SLEIGHT SCHOOL www.sleight.school

Sleight School on David Williamsonin aloittama taikureiden verkkoyhteisö. Williamsonilla on edelleen yhdet taikuuden parhaat kädet ja hänen tapansa käsitellä mitä vain välinettä on ilo seurata sillä kaikki on niin pehmeää ja luonnollista. Sleight Schoolista löytyy sekä temppuja, että tekniikka videoita, mutta myös avoimia ryhmäsessioita. Tempuista ja tekniikasta vastaa hyvin pitkälle Williamson itse. Ehkä isoin ero muihin palveluihin on siinä, että Sleight School ei ole suunnattu ihan täysin vasta-alkajalle vaan jo jonkin verran alaa harrastaneelle. Esimerkiksi tekniikkavideoissaan Williamson ei käytä montaa minuuttia selittämään mihin mikäkin sormi asetetaan vaan hän käy enemmänkin suhteellisen nopeasti läpi miten hän tiettyä tekniikkaa lähestyy ja kertoo hänen lähestymistavastaan siihen. Videot ovat vain noin 5-10min mittaisia, eivätkä siis kokonaisvaltaisia läpileikkauksia tekniikan kaikista variaatioista.

Vaikka Sleight School on siis nimenomaan Williamsonin projekti, niin hän jää itse hieman jopa taka-alalle sivuston videoilla. Sivusto järjestää kuukausittaisia kokoontumisia ”Study Session”, jossa jäsenet ovat tutkineet ennalta yhdessä sovittua aihetta ja sitten löydökset puretaan yhdessä noin parin tunnin Zoom sessiossa joka tallennetaan. Williamson itse on näissä vain yksi osallistuja muiden joukossa. Sessioita oli viimeksi mukana ollessani jo lähemmäs 70 ja aihepiirit vaihtelivat perus klassisista korttitempputeemoista, kuppeihin ja palloihin ja jopa näkymättömään lankaan. Tasaisesti näissä sessioissa nousi esille taikureita, joista en ole ikinä kuullutkaan, mutta jotka kerta toisensa jälkeen nousivat esille innovatiivisuudellaan tai teknisellä osaamisellaan.  Yksi tällaisista on brasilialainen Antonio Bourgeois joka sattuu olemaan Suomessakin vierailleen Bernando Sedlacekin hyvä ystävä ja näköjään tätä kirjoittaessa suhteellisen suosittu myös Instagramissa. Bourgeoisilla on sivustolla jopa oma osasto, jossa hän käsittelee omia ideoitaan. Toinen äärimmäisen kiinnostava kaveri Sleight Schoolissa on espanjalainen Joaquin Matas. Matas tuli jokunen vuosi toiseksi Espanjan Talentissa, hän on yksi edesmenneen Gabi Pareraksen pääoppilaista, mutta ennen kaikkea hän on niin sanottu ”worker” ja yksi Espanjan työllistetyimmistä taikureista tavallisille ihmisille. Myös Matasilla on Sleight Schoolissa oma osastonsa, jossa hän käy läpi omaa ja jossain määrin myös opettajansa Gabi Pareraksen materiaalia ja suuri osa tästä on täyttä timanttia! Sleight Schoolissa on käynyt myös muutamia ulkopuolisia taikureita pitämässä luennon, kuten esimerkiksi vasta Suomessakin vieraillut Michael Weber. Sleight Schoolilla on myös omat foorumit ja Discord palvelin, jossa jäsenet ovat suhteellisen aktiivisia.

Tekniseltä toteutukselta Sleight School on jälleen hyvin pitkälle vain Zoom sessioita ja niiden taltiointeja, mutta se ei sinänsä häiritse koska hinta on hyvin edullinen. Sleight School kustantaa noin 12€/kk tai 120€/vuosi. Jos taikahammasta kolottaa niin ehdottomasti testaamisen arvoinen ja katsomista piisaa niin paljon, että taikuusähky on taattu.


THE FAMILY www.thefamily.studio52magic.com

Benjamin Earlen 52 Magicin perustama taikayhteisö The Family on nyt ollut pystyssä pari vuotta. Jos en ole ihan väärässä, niin Earlin The Family toimi David Williamsonin inspiraationa Sleight Schoolin perustamiseen, sillä korona-aikana Williamson oli usein vierailevana tähtenä Earlen koronasulkujen aikana pitämissä avoimissa zoom sessioissa. Sittemmin noista sessioista muodostui ”The Family” eli kuukausitilauksen ympärille rakennettu yhteisö, johon Earl julkaisee itse joka kuukausi uutta materiaalia.

The Familyn kuukausittainen sisältö koostuu yleensä neljästä videosta. Kaksi temppuavideota selityksineen sekä myös kommenttiraidalla, yksi niin sanottu tekninen masterclass joka keskittyy yhteen tekniikkaan sekä neljäs video jossa Earl katselee, usein wiskilasin kanssa, jotain taikuuden legendan esiintymistaltiointia ja kommentoi sitä vapaasti. Näiden lisäksi kuukauden aikana saattaa tulla myös erilaisia videoita joissa opetetaan erilaisia tapoja harjoitella kuukauden teemana ollutta tekniikkaa ja aina välissä kuukauteen kuuluu myös vierailevien taikureiden haastatteluja tai avoimia Zoom sessioita.

Tekninen toteutus on nykyään varsin korkealaatuista ja vaikka Earl tekee videot hyvin pitkälti yksin kotistudiostaan, hänellä on hankittu pelit ja vehkeet monikamera-ajoon, laadukkaat kamerat ja suunniteltu valaistus, joka luo lopputuloksesta hyvin ammattimaisen näköistä. Yleiset sessiot ja haastattelut ovat toki jälleen pääasiassa Zoom taltiointeja. Earlilla on Williamsonin ohella myös yhdet alan parhaat kädet. Tekniikka on pehmeää ja kaikkea tekemistä on ilo seurata. Earl onkin puhtaan tekniikan osalta ehkä alan paras opettaja. Esimerkiksi Earlen 52 Magicin kautta ostettavat videot valesekoituksista tai valejaoista ovat parhaat lähteet aiheisiin joita olen videomuodossa nähnyt. Osittain näiden ostovideoiden sisältöjä käsitellään myös The Familyn sessioissa. Tässä onkin tavallaan yksi The Family ongelma, jos olet ostanut noita videopaketteja, niin päällekkäisyyksiä sisältöjen suhteen tulee suhteellisen paljon. Yleensä, jos olet tutustunut Earlen materiaaliin niin The Familyssa on todella paljon päällekkäisyyksiä ja jos et ole, niin on hyvin todennäköistä ,että paras materiaali The Familysta päätyy myöhemmin Earlen muiden tuotantoyhtiöiden kanssa julkaisemiin projekteihin. Esimerkiksi Ellusionistin viimevuoden lopulla julkaisema ”Unreal Card Magic” (rahoitettiin Kickstarterilla ja keräsi 485 000$!!!)  sisältää 90% materiaalia, joka oli aikaisemmin julkaistu The Familyssa. Ainakin joku nauroi makeasti matkalla pankkiin tuon jälkeen…

Toiseksi Earl on myös ehkä tullut pitemmän päälle liian tyytyväiseksi omaan ääneensä ja hänellä on taipumusta toistaa itseään ja jaaritella. 20Min videot tahtovat venähtää 40minuuttiin ilman että niissä oikeasti on sisältöä noin pitkään videoon. Mutta tästä huolimatta se 20min on usein todella rautaista materiaalia. Toisaalta myös samalla teemalla olevia temppuja on aika paljon, väärä kortti vaihtuu oikeaksi. Presentaatio ja tekotapa saattavat muuttua, mutta silti pääpiirteittäin temppu on lähes sama. Unreal Card Magicin kohdalla naureskelinkin jo, että kuinka monta klassista efektiä Earl pystyy tekemään vain palmeeraamalla kortin pois pakasta ja vaihtamalla sen sopivan tilaisuuden tullen.

Mutta pulinat sikseen, jos kortit ovat intohimosi niin Earl omaa yhdet alan parhaat kädet ja hän on yksi parhaista opettajista alalla. The Family maksaa noin 25€/kk ja ei ehkä ole mikään pakkotilaus, mutta Earlen 52 Magicin kautta on ostettavissa tiettyjen teemojen ympärille rakennettuja kursseja; valesekoitukset, valejaot, korttien vaihtaminen ja korttien palmeeraus jotka ovat täyttä rautaa. Ja myös The Family on toisina kuukausina täyttä rautaa ja toisina vain perus hyvää materiaalia korttitaikuuden ystäville.

MAGIC ON THE GO www.magiconthego.vhx.tv

Taikuri ja näyttelijä Steve Valentine ei ole oikeastaan missään vaiheessa pitänyt kauheaa melua itsestään taikureille, vaikka hän on julkaissut paljon materiaalia taikureille. Valentine esiintyy myös tasaisesti Magic Castlessa ja on ymmärtääkseni voittanut jotain palkintojakin, mutta iso yleisö tunnistaa hänet pääasiallisesti näyttelijänä elokuvista ja televisiosta.

Valentine julkaisi noin vuosikymmen sitten ”Cloth” projektin, jossa hän kävi läpi kolme DVD:tä temppua, jossa valittu kortti menee mahdottomasti liinan läpi. Hieman myöhemmin hän teki vastaavan seitsemän DVD:n setin kymmenen korttia taskuun tempusta. Myöhemmin nuo projektit siirtyivät kokonaan digitaalisiksi ja niiden pohjalle Valentine on rakentanut ”Magic on the Go” verkkoympäristöä, joka on hieman kun hänen videopäiväkirjansa taikuuden osalta. Valentine rakastaa vanhoja kirjoja, mutta sen sijaan että hän vain lukisi niiden temput, hän oikeasti usein rakentaa tai hankkii niiden välineet ja kokeilee niitä. Tämän hän kuvaa videolle. Sen jälkeen hän pyrkii tekemään noista tempuista oikeasti käytettäviä ja tämänkin hän kuvaa videolle! Valentine siis kaivaa vanhoja, jo useissa tapauksissa unohdettuja temppuja, tuoden ne nykypäivään. Jos olette lukeneet vanhempia taikurikirjoja, niin tiedätte että niissä on usein todella hyviä ideoita! Mutta toteutus vaatii usein päivitystä. Magic on the Go tarjoaa jotain juuri tähän. Erona moneen muuhun suoratoistopalveluun on se, että vaikka täälläkin on korttitemppuja, niin niiden lisäksi löytyy paljon Parlour tai Stand-up taikuutta.

Tekninen toteutus on jälleen pitkälti luokkaa ”kännykkäkamera telineessä kuvattuja”, mutta kaiken ymmärtää kyllä. Sivustolla on myös jonkin verran livetaltiointeja, sillä Valentine on useissa tapauksissa kokeillut materiaalia oikean yleisön edessä. Valentine myös opettaa pitkiä pätkiä Magic Castlen ohjelmastaan. Voisin suositella Magic On the Gota täysin varauksetta, jos se olisi saatavilla edelleen kuukausittaisella tilauksella. Nimittäin silloin kun tilaukseni oli voimassa, sen pystyi tekemään kuukaudeksi kerralla. Tätä kirjoittaessani sivuston käyttöoikeuden saa minimissään vuodeksi kerralla ja hintaa tulee 232,20€. Uskallan sanoa, että harrastajalle tuo on aika hintava sijoitus ja materiaalia ei ehkä ole ihan vuodeksi ammattilaisellekkaan, riippuen muusta elämästä toki, mutta jos miettii että ammattiesiintyjä maksaa helposti nykyään 500€-1000€ tempusta esitykseensä, niin kyllä tuollekin sivustolta voi vastinetta saada. Materiaali eroaa siis positiivisessa mielessä massasta.

THE HUNGRY IMAGINATION www.thehungryimagination.com

Pieni “disclaimer” heti alkuun. Sain ensimmäiset 12kk Hungry Imaginationista ilmaiseksi suoraan Armandolta, sillä olin vuosikymmen sitten ”Beta testaajana” hänen virtuaalisissa työpajoissa ja olen käynyt kaikki hänen tarjolla olevat työpajat. Tosin toisen ja kolmannen vuoden olen maksanut sisällöstä ihan itse. Mutta olen siis mahdollisesti tiedostamattani aavistuksen puolueellinen.

Armando Luceron Hungry Imagination ei varsinaisesti ole suoratoistopalvelu. Se on puhdas kuukausimaksullinen tilauspalvelu, jossa tilaaja saa kerran kuukaudessa Armando Lucerolta yhden tempun. Temppu sisältää usein tempun esityksen videolla musiikkiin, sekä linkin verkkosivulle jossa temppu, sen tekotapa, presentaatio ja teoria tempun taustalla on selitetty. Pääosa on siis tekstimuodossa, mutta mukana on myös oppimista tukevia videoita esimerkiksi oleellisten tekniikoiden osalta. Kokonaista opetusvideota ei kuitenkaan ole tarjolla. Sivustolta kuukauden tempun sisällön voi myös ladata pdf muodossa itselleen talteen ja videot saa ladattua Vimeo palvelusta.

Videoiden tekninen toteutus on matala, usein Armando on kuvannut ne iPhonellaan kahvilassa ja näin ollen tempuista näkee vain niiden teknisen toteutuksen. Sama koskee tekniikka videoita. Ne on usein kuvattu staattisella kameralla, mahdollisesti parista eri kuvakulmasta, mutta ei puhetta. Korkeintaan tekstiä hieman selventämässä. Et myöskään pääse näkemään temppua etukäteen, eli ostat niin sanotusti sikaa säkissä. Selitykset ovat ymmärrettäviä, mutta eivät aloittelijoille. Perus tekniikoita ei opeteta vaan oppilaan oletetaan tuntevan ne. Selityksien yhteydessä on usein myös linkkejä eri tieteellisiin artikkeleihin tai esim YouTube videoihin, jotka ovat toimineet tempun inspiraationa.

Jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei ehkä kuulosta kovinkaan houkuttelevalta. Mutta kyseessä on silti Armando Lucero, tämä on edelleen hänen hyvin arvokkaiden työpajojensa ohella ainut tapa päästä kurkistamaan kuinka hänen mielensä toimii. Ja tuossa on juuri koko Luceron taikuuden pointti, hän ei lue taikurikirjoja vaan hän lähestyy kaikkea tekemäänsä mahdollisimman avoimin mielin. Hänellä on tietyt omat periaatteet ja ajatukset, joiden pohjalta hän lähestyy taikuutta ja tämä tekee hänestä täysin ainutlaatuisen. Hän käyttää tekniikoita, joita en ole nähnyt missään muualla tai tekee efektejä, joita en myöskään ole kohdannut ennen. Tämä ei tosin tarkoita sitä, että ne olisivat automaattisesti erinomaisia, mutta ne ovat erilaisia. Kyllä, helmiä löytyy joukosta, mutta myös temppuja joista olen suoraan sanonut Armandolle, että hän pääsisi 10 kertaa helpommalla jos hän vain palmeeraisi sen pirun kortin taskuun! Tähän hän vain nauraa ja tuumaa, että kyllä, mutta se 0,1% yleisöstä voisi myös ajatella, että hän palmeerasi sen kortin ja hän haluaa kumota myös sen. Armandon taikuus ei sovi aloittelijoille, se on myös useissa tapauksissa täysin liian yliajateltua tavalliselle maallikoille. Mutta jos esiintyy Nasan ja Teslan insinööreille, aivokirurgeille ja muille, ehkä näillä yksityiskohdilla on merkitystä… 20€ kuukaudessa pääsee kurkistamaan miten yksi alamme suurista taiteilijoista ajatteleen, mutta siihen onko se hintansa väärti, voit vastata lopulta vain sinä itse. On kuitenkin aika paljon myös tuurista kiinni, mikä sattuu olemaan kuukauden temppuna ja teemana, sillä myös Armandolla löytyy hittejä ja huteja.

REEL MAGIC MAGAZINE www.reelmagicmagazine.com

Kozmon eli Ted Brainard ansaitsi pitkälle elantonsa esiintyen New Orleansin kaduilla tehden katuesitystä joka oli puhtaasti lähitaikuutta. 30-45min settien sijaan hän teki 8-10min esitystä pienemmille ryhmille uudelleen ja uudelleen. Jossain vaiheessa noin 15 vuotta sitten hän aloitti taikureille virtuaalisen taikurilehden Reel Magicin. Alussa lehteä sai myös DVD muodossa, mutta jossain vaiheessa lehti muuttui kokonaan digitaaliseksi. Samalla lehden verkkoalustalle alkoi tulla myös lisäsisältöä vierailevien luennoitsijoiden muodossa. Tekninen toteutus Reel Magicilla oli alusta asti laadukasta. Pääosa materiaalista kuvattiin useammalla kameralla, valaistuksesta pidettiin huolta ja mikkejä käytettiin. Myös lisämateriaalit kuten luennot on kuvattu pääasiassa studiossa.

Nykyään lehden kaikki numerot sekä lisäsisällöt ovat saatavissa yhdellä kuukausimaksulla tai pitempiaikaisella tilauksella. Lehti itsessään jo lienee lopetettu, mutta jotain sisältöä lehden verkkoportaaliin tulee edelleen kuukausittain. 10€/kk pääset katsomaan lehden kaikki noin 70 numeroa, jotka sisältävät haastatteluja, temppuja, arvosteluja mutta näet myös luennot taikureilta kuten Garret Thomas, Jon Armstrong, Kainoa Harbottle, Doc Eason, Karl Hein, Shoot Ogawa, Michael Vincent jne. Satunnaisesti Kozmo myös ilmestyy The Magic Cafeen uudenvuoden tai joulun tienoilla ja avaa kaiken nähtäville viikoksi tai kahdeksi ilmaiseksi. Mutta 10€/kk maksu kuukaudeksi tai kahdeksi on hyvin halpa hinta tarjonnasta mitä sillä saa. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, mutta ei päivity ehkä enää tarpeeksi tiuhaan pitemmän tilauksen suosittelemiseksi.

PIENEMMÄT TEKIJÄT

Jätin artikkelista tarkoituksella pois lukuisia pienempiä tekijöitä kuten Ollie Mealing, Christian Grace ja Lloud Barnes. He ovat nykyajan YouTube ja TikTok sukupolvea ja ovat kohtalaisen suosittuja YouTubessa joissa he usein julkaisevat esitysvideoita ja sittemmin yrittävät ohjata tilaajia heidän kuukausittaisille tilauspalveluilleen, joissa he sitten opettavat temppujaan. Minun näkökulmastani kaikkien kolmen materiaali on rakennettu liiaksi nykyajan YouTube sukupolvia silmällä pitäen; ”jos huijaan katsojaa niin saan heidät ehkä tilaamaan palveluni koska he haluavat tietää miten heitä hämättiin”. Tiedän muutamia nuorempia taikureita Suomestakin, jotka ovat hyvin innostuneita esimerkiksi Mealingin palvelusta, mutta en koe itse kostuvani noista niin paljoa, että olisin niistä valmis maksamaan. Materiaali on minun makuun suunnattu aavistuksen liikaa taikureille. Mutta noin 10€:lla kuukaudessa muutama muu on kokenut saavansa rahalleen hyvää vastinetta.

Edelleen kaikkien aikojen parhaat suoratoistopalvelut taikureille ovat olleet Penguin Live paketti ja Murphyn At The Table paketti. Kuukausimaksun hinnalla molemmilta tuli kerran viikossa täysipitkä luentotaltiointi joka kesti 2-5h riippuen luennoitsijasta. Käytännössä lähes kaikki taikurit jotka luentoja pitivät, noissa palveluissa kävivät. Murphylla ehdittiin kai lähemmäs 150 luentoa ja Penguinilla yli 500 luentoon ennen kun nuo lopetettiin. Luento per viikko tahti oli yksinkertaisesti liikaa taikamaailman koolle. Nykyään noita myydään yksittäisinä luentoina, mutta jos Penguin tai Murphy jonain päinävä kasaa nuo kuukausimaksulliseen palveluun, niin en voi suositella niitä enempää.