Taikapäivien viimeinen päivä alkoi perinteisissä merkeissä… Ihan liian vähän unta ja väsytti niin hemmetisti… Mutta ei auttanut, hotellihuone kuntoon, huoneen luovutus ja Kuusankoskitalolle. Aamulla olisi ollut tarjolla myös taikureille suunnattu huutokauppa, mutta tarjonta ei vaikuttanut ennakolta kovin kiinnostavalta. Ensimmäinen virallinen ohjelmanumero itselleni oli siis Howard Hamburgin luento.
HOWARD HAMBURG LUENTO
Howard Hamburgin luento oli sekoitus tarinoita, korttitaikuutta ja korttitekniikoita. Hamburg on tuntenut tai tuntee lähes kaikki Yhdysvaltojen merkittävät taikurit viimeisen 50 vuoden ajalta ja hänellä on lukuisia tarinoita kerrottavana kaikista. Minulla on ollut kunnia tutustua Howardiin jo 2011 Las Vegasissa ja pari viime vuotta olen saanut nauttia hänen seurastaan myös Espanjassa Escorialin kongressissa. Siksi olikin hieman yllättynyt, että hän ei tehnyt luennolla juurikaan rutiineja, joista hänet tunnetaan tai niin sanottuja parhaita juttujaan. Osan toki, mutta isoa osaa hän tuntui tekevän luennon ulkopuolella sessioissa. Tosin oli luennollakin hyvää materiaalia ja hyviä vinkkejä edistyneestä pelikorttien käsittelystä. Ja luonnollisesti tarinoita Vernonista, Jenningsistä, Skinneristä jne. Hyvä luento ja jos tuntuu, että aiheet kiinnostivat, mutta näkyvyys oli heikohko esimerkiksi tuplakorttien käsittelyyn ja heittelyyn tai jog kontrolleihin, niin suosittelen lämpimästi hankkimaan Howardin Penguin Live Lecturen, jossa kaikki tuo opetetaan lähempää. Viisaat tosin menivät kysymään niistä Howardilta suoraan taikapäivillä, sillä herraa on todella helppo lähestyä ja hän jakaa mielellään osaamistaan kaikille kiinnostuneille.
CLOSE-UP GAALA
Päivän ensimmäinen show kokonaisuus oli Close-Up eli lähitaikuus gaala. Arthur Trace aloitti gaalan nyt tehden paljon niin sanottua A-materiaaliaan. Muna ja pussi tiimalasilla, kuppi ja pallo tyylistä rutiinia kellolla, katsojan nimeämä kortti taskussa jne. Loistavia esimerkkejä kuinka voidaan ottaa klassinen kaikkien taikureiden tuntema temppu ja tehdä siihen pieni muutos välineissä tai presentaatiossa ja lopputuloksena saadaan jotain, joka tuntuu täysin uudelta. Alla oleva video yksi esimerkki rutiinista mitä showssa nähtiin.
Juuri luentonsa lopettanut Howard Hamburg oli close-up gaalan toinen esiintyjä. Hän tosin teki vain pari nopeaa rutiinia, sillä hän tiedosti pitäneensä juuri luennon ja arveli että taikurit kaipaavat vaihtelua.
John Bannon oli vuorossa seuraavaksi ja hän teki kuuluisan 10 kortin pokerijakonsa jättikokoisilla korteilla. Rutiinissa taikurilla on 10 korttia ja vaikka katsoja tekee kaikki valinnat taikuri voittaa pelin ja on kaiken lisäksi ennustanut myös pelin lopputuloksen. Pokeripelin jälkeen Bannon teki Detour de Force temppunsa myös jättikorteilla. Vaikka molemmat efektit ovat todella vahvoja, niin valitettavasti Bannon kuiva esiintymistyyli vei niistä suurimmat tehot. Sääli sinänsä, koska jos tämä oli monelle ensikosketus Bannonin taikuuteen, niin vaikutelma ei ehkä ollut kovinkaan positiivinen. Herralla on kuitenkin todella paljon todella hyvää materiaalia, mutta tässä kongressissa sitä ei valitettavasti juurikaan nähty.
Miguel Puga esitti rutiinin edesmenneelle ystävälleen jättikokoisella pakalla, josta hän löysi ässät ja ässät osoittautuivat erinvärisiksi kuin muut kortit. Sitten temppu toistettiin, jolloin ässät olivat taas oikean värisiä, mutta koko muu pakka olikin vaihtanut väriä. Toisena rutiininaan Puga esitti hyvin runollisen rutiinin käyttäen pelikortteja vertauskuvina ja kortit muuttuivat valkoisiksi katsojan korttia lukuun ottamatta. Etenkin jälkimmäinen rutiini oli todella kaunis ja sitä korostettiin hyvällä musiikilla.
John Carney teki taikuutta kolmella helmellä ja maljakolla, neljällä kolikolla, nahkaisella tuubilla sekä korkin palalla, pelikorteilla ja hän myös teki seuraavalla videolla olevan rutiinin, jonka hän on tehnyt aikanaan myös David Lettermanin showssa. Carneyta ei voi kun ihailla. Herra tekee vaikeimpia ja vaativimpia lähitaikuustemppuja niin vaivattomasti ja on samalla hauska kertomatta suoraan yhtään vitsiä. Ehkä taikureiden arvostuskin olisi korkeammmalla tasolla jos Carneyn kaltaisia taikureita olisi enemmän. Hauska yksityiskohta muuten alla olevasta videosta. Carney joutui opettelemaan sen tv esiintymistä varten niin sanotusti väärälle kädelleen viikossa, koska Letterman ei suostunut nousemaan pois pöytänsä äärestä.
Gaalan lopetti David Stone järjestäen jälleen kunnon kaaoksen. Näin jälkeenpäin ajatellen on mahdotonta muistaa mitä kaikkea Stone teki missäkin esityksessä. Gaalasta jäi lähinnä mieleen Stonen lopetustemppu, jossa katsojalta lainattu sormus päätyi tennispallon sisään. Muuten pulloja ilmestyi milloin mistäkin, pelikortteja uitettiin vesilasissa, heiteltiin kattoon ja seinille jne. Oheinen 10 vuotta vanha video antaa ehkä hieman käsitystä Stonen kaaoksesta . Ja kaikki tietysti loputtomien vitsien ja visuaalisten gägien säestämänä. Close-up gaala päättyi ansaitusti seisoviin aploodeihin.
MAX MAVEN LUENTO
Max Maven voi olla yksi maailman johtavia mentalisteja, mutta valitettavasti se ei näy hänen luennoissaan. Olen nähnyt Mavenilta kai puolenkymmentä luentoa ja en taida puhtaalla omalla tunnolla voida kehua niistä yhtään. Yksi syy tälle voi olla se, että Maven ei ikinä pidä samaa luentoa kahdesti, vaan jokainen luento on erilainen. Maven on myös julkaissut satoja, ellei tuhansia temppuja alan kirjallisuudessa ja omissa kirjoissaan, joten materiaalia löytyy mistä valita. Kuitenkaan Maven ei selvästikkään ikinä valitse luentojensa materiaalia sen mukaan mitkä ovat suosittuja taikureiden tai mentalistien keskuudessa vaan ilmeisesti täysin sattumalta. Kun julkaisuja on takana tuhansia, niin on sanomattakin selvää, että kaikki eivät ole helmiä. Tämänkertaisessa luennossa oli yksi suhteellisen hyvä juttu ja loput olivat väsyneelle yleisölle heikosti valittuja. Esimerkiksi Steward Jamesin Miraskill rutiini pienillä paperipalloilla, jossa noin 50 palloa lasketaan läpi esityksessä, todella hitaasti, kahteen kertaan, alkoi tuntui jo kidutukselta viimeistään siinä vaiheessa kun laskut piti tehdä vielä uusiksi selitysvaiheessa… Onneksi gaalashow alkoi painaa päälle ja Mavenin luento jäikin neljän rutiinin mittaiseksi ja toisaalta hyvä niin.
LOPPUNÄYTÖS – GAALASHOW
Gaalashown aloitti Solmu Mäkelä taikurikilpailun voittanut Hannu Juntunen. Iso lava sopi Juntuselle ja tekniikkakin oli nyt parempaa kuin kisassa ja ylimääräisiä vilahteluita ei penkkirivin päästäkään näkynyt.
John Houdi esitti ykkösmateriaaliaan tehden cards across tempun yhdistäen sen Wayne Dobsonin kuuluisaan vatsastapuhumisrutiiniin. Ei ole vaikea kuvitella miksi Houdi on todella suosittu esiintyjä kotimaassaan Ruotsissa.
Mago Migue teki pelikortti taskuun rutiinin Copperfieldiltä lainatulla ”hidastus” idealla.
Arthur Trace osoitti olevansa myös todella taitava manipulaattori ja teki FISM palkinnon voittaneen manipulaatio-ohjelmansa, josta video alla.
John Carney jatkoi monipuolisella linjalla tehden muun muassa Fred Kapsin kuuluisan setelinlaskentatempun, temppuillen katsojan sormuksella ja narulla löytäen sormuksen lopulta pähkinästä, joka oli kananmunassa joka oli sitruunan sisässä sekä tehden lyhyen korttirutiinin, jossa kuusi valittua korttia löytyi erilaisilla tavoilla.
David Stone aiheutti kaaoksen myös näyttämöllä saaden merkatun kortin löytymään oman suunsa sijasta katsojan suusta. Stone myös joutui esityksessään kahden perinteisen kouvolalaisen taikuriesitystä katsomaan tulevan katsojan uhriksi, jotka eivät missään nimessä halunneet lavalle. En jaksa ymmärtää ihmisiä jotka tulevat katsomaan esityksiä, ostavat tietoisesti etupenkeistä paikat ja sitten eivät halua osallistua esitykseen…
Gaalan lopetti Juan Mayoral uudella esityksellään, joka oli alun perin tarkoitus debytoida 2015 MM kilpailuissa, mutta siellä vallinneista kurjista olosuhteista johtuen Mayoral protestoi kisoja ja ei tehnyt esitystään. Jos hän olisi tehnyt, niin hän olisi nyt hallitseva maailmanmestari. Mayoralin esitys on ehkä taianomaisin taikuriesitys mitä olen ikinä nähnyt. Sanat eivät riitä kuvaamaan mitä tapahtui enkä edes yritä tämän enempää; Mayoral manipuloi tulta. Ei esineitä jotka ovat tulessa, sitä on tehty ennenkin… Vaan pelkkää tulta. Tuli liikkuu, katoaa, ilmestyy, liikkuu ja leijuu jne. Esitys oli jotain täysin ainutlaatuista ja yleisö tiedosti sen suorastaan pompaten pystyyn esityksen lopuksi! Huikea lopetus loistavalle gaalalle ja hyville taikapäiville.
Seuraavat taikapäivät vietetäänkin heinäkuun viimeisenä viikonloppuna kesällä 2018 ja ilmeisesti Kuusankoskitalolla. Tosin kesällä taikapäivien pääpaino etenkin lauantaina on ollut Kouvolassa kävelykatu Manskilla, joten kannattaisiko vielä harkita, olisiko kesällä kuitenkin Kouvolatalo parempi paikka taikapäivien järjestämiseen? Varmaa lienee vain se että Purho tulee jälleen ylittämään kaikki odotukset ja luvassa tulee olemaan huikeat taikapäivät