Täällä kertaa olisi tarkoitus tuoda lyhyesti esille keikkailuun liittyviä pieniä asioita, joita olen oppinut vuosien saatossa. Nämä eivät rajoitu vain taikureihin vaan ovat yleisesti sovellettavissa pääasiassa kaikenlaisille esiintyjille.
Ehkä tärkein näistä on kirjallinen sopimus, jonka tulisi olla sekä sinun että tilaajan allekirjoittama hyvissä ajoin ennen keikkaa. Sopimuksen tulisi sisältää ainakin perustiedot kuten sopimuksen osapuolet, mitä, missä, milloin, mihin hintaa, miten maksu hoidetaan ja mihin mennessä. Tämän lisäksi sopimuksesta tulisi löytyä kaikki muu oleellinen informaatio, kuten missä olosuhteissa peruuttaminen on sallittua, miten se täytyy tehdä jne.
Facebookissa minulla on kymmeniä keikkailevia kavereita ja ainakin kerran kk:ssa, joku valittelaa kuinka keikka peruttiin päivää ennen H-hetkeä. Koska sopimusta esiintyjän ja tilaajan välillä ei kuitenkaan missään muodossa ollut, ei voi kuin ottaa iskun vastaan ja tyytyä nuolemaan haavojaan. Sopimuksessa on hyvä myös mainita maksutavat (freelancer vai yritys) sekä se että Suomessa esiintyvien taiteilijoiden ALV on 0%. Tilauksen yhteydessä sinun tulisi myös varmistaa se, että asiakas tietää mitä on ostamassa ja mitä sinä tarjoat. Tämä auttaa välttämään ainakin suuren osan yllätyksistä ,joissa olet valmistautunut tekemään tunnin lähitaikuuskeikan kun asiakas odottaakin tunnin illuusioshowta.
Pyri myös mahdollisimman tarkasti kartoittamaan millaiseen tapahtumaan olet menossa. Otitko selvää minkä kokoinen tilaisuus on kyseessä ja onko tilaisuudessa muita esiintyjiä? Esimerkkinä eräs taikuri mm möi itsensä kerran lyhyen puhelinkeskustelun jälkeen läheiselle ”pienelle keikalle” muutamalla sadalla eurolla ja keikkapaikalle päästyään sai tietää tilaisuuden olevan yksityinen, noin 1500 ihmisen tapahtuma, jossa toisena esiintyjänä oli Paula Koivuniemi. Suomeksi sanottua taikurille tuli hieman ”alipalkattu” olo.
Tiedätkö tarkalleen mihin paikkaan tai osoitteeseen olet menossa. Vaikka meitä on siunattu GPS navigaattoreilla niin on syytä muistaa, että teknologia on aina erehtyväistä ja se voi hajota koska tahansa. Etenkin Pohjois-Suomi on edelleen täynnä pikkuteitä, joita ei aina ole navigaattoreissa. Tästä syystä ei ole ollenkaan huono ennen keikalle lähtöä napata Internetistä esimerkiksi Enirosta mukaan ajo-ohjetta ja karttaa keikkapaikalle. Informaation hakemiseen ja tulostamiseen menee ehkä 2min, mutta se voi säästää paljolta päänvaivalta.
Muista myös AINA ottaa ylös tilaisuudessa paikalla olevan yhteyshenkilön nimi sekä puhelinnumero johon voit olla tarvittaessa yhteydessä. Vaikka keikka tulisi esimerkiksi ohjelmatoimiston kautta niin pyri aina saamaan myös suora yhteys tilaajan osapuoleen ja vaihda aina puhelinnumeroa henkilön kanssa, joka on varmasti paikalla tilaisuudessa. Kaikki tämä on äärimmäisen tärkeää, koska esimerkiksi hotellityyppisissä paikoissa voi olla useita rakennuksia ja kabinetteja, joissa on juhlatoimintaa yhtä aikaa. Olen muun muassa kuulut tarinan ihan suomalaisesta taikurista, joka esiintyi häissä. Häät vain sattuivat olemaan ihan eri häät kuin mihin hänet oli tilattu!
Puhelimeen liittyen on myös hyvä huomauttaa, että hankkikaa autoon ylimääräinen puhelinlaturi. Nykypuhelimet tuntuvat olevan valtavia virtasyöppöjä ja puolesta akusta pudotaan yhteen pykälään jopa tunnin puhelun aikana ja ainakin itselläni pitkät puhelut keikalle ajaessa tai kotiin päin tullessa ovat suhteellisen tavallisia. On suhteellisen ikävää jos auto päättää hajota kesken keikkamatkan ja puhelimen akku onkin tyhjä.
Ennalta kannattaa myös pyrkiä ottamaan selvää onko asiakkaalla tiedossa tarkka, suunniteltu aikataulu tapahtuman osalta. Samassa yhteydessä kannattaa myös ottaa selvää kuinka tarkasti mahdollista aikataulua noudatetaan. Ei ole ollenkaan tavatonta, että esimerkiksi pikkujoulukaudella samalle päivälle on tarjolla useampiakin esityksiä, jolloin aikataulut voivat mennä hyvinkin tiukalle ja aikataulujen liukumisiin ei yksinkertaisesti ole varaa. Tällaiset asiat pitäisi pyrkiä tekemään selväksi jo tilauksen yhteydessä.
Keikkaan liittyen tulee siis ottaa huomioon yhtä ja toista. Mielellään kaiken tämän informaation pitäisi myös olla yhdessä ja samassa paikassa, esimerkiksi tietokoneen ja puhelimen kalenterissa. Sovitun informaation on hyvä olla saatavilla väärinkäsitysten oikaisemiseksi. Esimerkkinä parin vuoden takaiselta pikkujoulukaudelta kauppakeskuskeikka; Olin sopimuksen mukaan menossa tekemään kaksi esitystä klo 13 ja 15:30. Kauppakeskuksen henkilökunnalla oli kuitenkin käsitys, että minun olisi pitänyt tehdä vielä kolmas esitys 17:00. Olin kuitenkin sopinut jo illaksi keikan muualle, joten esitykseen ei olisi ollut aikaa. Tämä kävi ilmi myös sopimuksesta. Koska minulla oli kopio sopimuksesta mukana, oli helppo osoittaa, että valitettavasti olisin halukas joustamaan, mutta emme olleet sopineet kuin kahdesta esityksestä ja aikatauluni eivät valitettavasti antaneet myöten joustaa.
Hyviä kevään jatkoja kaikille lukijoille. Seuraava blogaus tulee jälleen ensiviikon lopulla.