Tasaisin väliajoin keikoilla minulta kysytään mitä mieltä olen tästä ja tuosta tv taikurista tai pystynkö tekemään sen ja sen tempun jonka joku näki televisiossa.

Kokonaisuutena olen tyytyväinen taikuuden näkymisestä televisiossa, sillä se vain edesauttaa uusia harrastajia ja kiinnostuneita alalle ja lisää myös keikkoja kaikille muille taikureille. Tosin tavasta, jolla esimerkiksi otsikossa esitetyt taikurit taikuutta televisiossa esittävät, en täysin allekirjoita.

Taikurit itse asiassa kiistelevät kovasti siitä, miten maallikoiden kyselyihin kyseisistä sarjoista pitäisi suhtautua. Pitäisikö olla rehellinen ja kertoa oma mielipiteensä vai pitää neutraali linja. Seuraavassa lyhyesti mielipiteitäni viimeisen 10 vuoden aikana näkyvillä olleista tv taikureista.

David Copperfield lienee maailman kuuluisin taikuri ja hän oli ehkä taikuuden näkyvin hahmo 90-luvun puolella. Copperfieldiltä tuli melkein vuosittain tunnin mittainen tv spesiaali 80-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Suurimpana erona Copperfieldin spesiaalien ja nykyajan hölynpölyspesiaalien välillä oli se, että Copperfieldin ohjelmat oli pääasiassa kuvattu live-tilanteissa. Tästä johtuen kaikki esitetty materiaali oli ollut Copperfieldin esityksessä vuosia. Materiaali siis todella oli hiottu viimeistä yksityiskohtaa myöten ennen televisioesitystä eikä niitä ollut suunniteltu vain televisio ohjelmaa varten.

Ainut asia josta en pitänyt Copperfieldin tv spesiaaleissa oli lopun yliampuvat massailluusiot. Vaikka Copperfield kiistämättä on ehkä edelleen ainut tv taikuri, joka on saanut nämä megailluusiot (vapauden patsaan hävitys, kiinan muurin läpi kävely jne) toimimaan uskottavasti televisiossa, ne silti pääasiassa usein minusta tuntuivat yleisön älykkyyden loukkaamiselta.

David Blaine mullisti tavan esittää taikuutta televisiossa. Taikuus tuotiin pois teattereista ja lavoilta kaduille ja temppujen sijaan pääpaino siirrettiin katsojien reaktioihin. Taikurit ympäri maailmaa muuttuivat kateellisiksi, koska suuri osa Blainen esittämästä materiaalista oli taikureille ”hyvin tavallista” ja arvostelivat Blainea todella kovasti hänen pelkistetystä esiintymistyylistään.Itse olen aina tietyllä tasolla pitänyt Blainesta. Hän antaa taikuuden usein puhua puolestaan, eikä hän pyri hukuttamaan sitä hauskoihin kaskuihin ja vitseihin. Tosin muuten Blainen ohjelmat pääasiassa antavat täysin väärän kuvan siitä mitä taikuus on. Ventovieraille, kadulla esiintymistä tapahtuu vain ja ainoastaan televisiossa ja se on jopa jossain määrin vaarallista. Myös yleisön reaktiot ovat useissa tapauksissa liioiteltuja tai ainakin hieman yliampuvia, mutta tietty, jos kuvataan esim. 15h materiaalia samasta tempusta, niin varmasti sieltä löytyy kunnon kirkumisia jne.

Myöhemmissä spesiaaleissaan Blaine valitettavasti alkoi ajautua pois taikuuden parista ja enemmän tilaa ohjelmista alkoivat viedä niin sanotut fyysiset stuntit ja tempaukset, joilla ei ollut mitään tekemistä taikuuden kanssa. Samalla myös vaiva mitä taikatemppuihin nähtiin alkoi selvästi vähenemään ja tuotantotiimi alkoi selvästi hyödyntämään television suomia mahdollisuuksia. Blaine ei silti vielä käyttänyt selkeästi kameratrikkejä suuressa määrin, mutta leikkauksilla luotiin silti katsojille täysin eri kuva siitä, mitä tempussa todellisuudessa tapahtuu.

Tämä on ehkä se asia mikä Blainesta tekee niin ristiriitaisen taikureiden keskuudessa. Suuri osa haluaisi taikuutta esitettävän puhtaasti, ilman leikkauksia ja muita tv:n suomia mahdollisuuksia. Toisaalta taas Blainen tapa esittää taikuutta televisiossa kuvaa paljolti sitä, miten tavallinen ihminen muistaa taikuriesityksen sen jälkeen, pienet yksityiskohdat unohtuvat ja jäljelle muistiin jäävät vain tärkeimmiltä tuntuvat kohdat.

Sitten nykyhetken edelleen kai ”kuumin” nimi taikureista etenkin nuoremmalle polvelle, Criss Angel. Ainut positiivinen asia mitä valitettavasti voin ”nyky Angelista” sanoa on se, että hän on onnistunut luomaan oman tyylinsä ja hahmonsa ja tekemään taikuudesta trendikästä MTV kasvateille sopivaa aivot narikkaan viihdettä. Ja valitettavasti siinä kaikki onkin. Sääli sinänsä, sillä näin ei nimittäin aina ollut. Ennen tv mainettaan Angel oli hieman oman polkunsa kulkija joka ei pyrkinyt miellyttämään valtavirtoja ja hänellä oli todella mielenkiintoisia kokeiluja taikuuden saralla.

Nykytilanteessaan taikurina Angel on ajautunut täysin tv:n armoille. +20 kpl 25-45min tv spesiaalia vuodessa on lähes mahdotonta toteuttaa korkeaa laatua ylläpitäen. Valitettavasti tämä on johtanut siihen, että mindfreak tv sarja on täynnä kameratrikkejä, liioiteltuja reaktioita, kaikkia tv suomia mahdollisuuksia hyödynnetään viimeisen päälle, sovittuja avustajia jne. Toisaalta hienoa että taikuus saa Angelin kautta todella paljon näkyvyyttä, mutta sääli että sen saama muoto on tällaista roskaa.

Muualla maailmassa esille on noussut myös taikuri Cyril Takayama. Cyriliä voidaan pitää jopa jonkin sortin ensimmäisenä Internet taikurina, sillä hän nousi pääasiassa yleiseen tietoisuuteen Aasian ulkopuolella nimenomaan youtuben kautta. Cyril onkin nykyisistä tv taikureista ehkä mielenkiintoisin tapaus. Oikeasti todella taitava, tarvittaessa tekninen ja omaperäinen. Cyrilkin toki hyödyntää tv:n mahdollisuuksia mutta todella paljon vähemmän kuin edellä mainitut. Tosin, uskon että Cyrilin aika on vielä edessä. Ensimmäiset hänen tv ohjelmat taisivat tulla vasta ulos yhdysvaltojen televisiossa.