Tällä kertaa tarkoitukseni on käsitellä lyhyesti taikureiden välinepuolen valmistautumista. Mikään ei ole minusta ärsyttävempää kuin nähdä taikuri etsimässä jotain ja penkomassa taskujaan, sillä hän ei selvästikkään tiedä minne hän etsimänsä on laittanut.

Olen sitä mieltä, että esiintyessäsi kaiken rekvisiitan pitäisi olla joka kerta tismalleen samassa, ennalta opetellussa paikassa. Tämä paikka ei myöskään tulisi olla sattumanvarainen vaan mahdollisimman tehokkaasti etukäteen mietitty. Esimerkiksi stand-up ohjelmassani minulla on takin vasemmassa ylemmässä povitaskussa lompakko kirjekuorella ja sen alapuolella olevissa kolmessa (kynätaskuissa), 2 sharpie tussia sekä veitsi. Oikeanpuoleisessa povitaskussa on korttipakka ja sen alapuolella olevissa taskuissa 1 sharpie tussia ja veitsi. Sivutaskut ovat tyhjiä ja rintataskussa on neljä ässää. Esitykseni nähneet tietävät mitä varten 😉

Joku saattoi kiinnittää huomiota tässä vaiheessa tussien määrään. Esityksessäni tarvitsen tussia kaksi kertaa. Toki siis riittäisi, että minulla on yksi tussi mukanani eikö? Mutta entä jos tussi onkin kuivunut? Murphyn laki: ”Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee joskus pieleen”. Vaikka yritän testata tussieni toimivuuden ennen keikkoja, niin vuosien aikana tussi on sattunut olemaan kuivunut kahdesti. Ensimmäisellä kerralla en ollut varautunut 😉 Siitä viisaampana nykyään olen.

Pidän tusseja myös molemman puolen rintataskuissa sen vuoksi, että yleensä otan tussin ulos oikealla kädellä vasemmalta puolelta, mutta joskus esityksen tiimellyksessä epähuomiossa saatan yrittääkin ottaa sen ulos vasemmalla kädellä. Ei hätää, en tuhlaa aikaa vaan saan tussin silti. Tätä tapahtuu aina silloin tällöin lähitaikuutta tehdessäkin. Kannan mukanani kahta veistä, molemmin puolin, samasta syystä. Voin ottaa veitsen kummalla kädellä tahansa rikkomatta esityksen rytmitystä.

Itse asiassa minulla on todellisuudessa kolme veistä. Yksi on vielä salkussani ja se ei lähde sieltä koskaan pois. Ei pesuun tai vastaavaan. Syy tälle on myös tullut käytännön kautta. Olen kerran nuoruudessani joutunut lainaamaan veitsen pöydästä, jotta sain leikattua Kiwin halki. Kerran olen joutunut leikkaamaan sitruunan halki saksilla, koska unohdin veitseni pesuun. Enkä ole ainut joka on joutunut turvautumaan mitä erikoisempiin välineisiin leikatakseen hedelmän kahtia. Tunnen henkilökohtaisesti ainakin kaksi suomalaista taikuria, jotka ovat kertoneet unohtaneensa veitsen salkustaan tai taskustaan ja shown lopussa on tullut ongelma hedelmän leikkaamisen kanssa. Jos tämä tulee joskus tapahtumaan uudestaan, niin olen varautunut…

Vaikka osaankin jo hyvin ulkoa, minne mikin esine menee ennen esitystäni, niin en luota muistiini. Sitä varten minulla on salkussa myös muistilista. Muistilistani on hyvin yksinkertainen. Siinä on jokainen rutiini, joka on sen hetkisessä aktiivisessa esitysrepertuaarissani, omana kohtanaan. Lista alkaa perinteisesti rutiinin nimellä. Jokaisen rutiinin alla on lyhyt lista rutiinin oleellisimmista yksityiskohdista. Jokaisen yksityiskohdan perässä on noin 20 tyhjää ruutua.

Yksittäisen tempun kohdalta lista voisi näyttää suurinpiirtein tältä:

KORTTI LOMPAKKOON
6.5   7.5    13.5
Lompakko vasemmassa povitaskussa       x        x         x
Kirjekuori lompakossa                                  x        x         x
Kynät taskuissa                                               x        x         x
Pelikortit oikeassa taskussa                         x        x         X
Neljä ässää rintataskussa                             x        x         X
Force *******************                              x        x         X

Muutama minuutti ennen lavalle nousua käyn koko listan läpi kynän kanssa. Rasti ruutuun aina kun asia on hoidossa. Tämä vie noin 30sekuntia, mutta se toimii viimehetken varmistuksena, että kaikki valmisteluni on tehty oikein ja minulle ei satu lavalla ikäviä yllätyksiä. Esitys sujuu jouhevasti eteenpäin, koska minulla ei tuhlaannu aikaa välineiden etsimiseen taskuista, koska kaikki on siellä missä olen tottunut niiden olevan.

Hyvänä esimerkkinä tästä tätä kirjoitettaessa on youtubessa noin neljä eri pätkää, joissa taikuri Mac King tekee saman korttitempun avustajan kanssa. Joka videossa hän ottaa kortit tismalleen samasta taskusta, laittaa kotelon samaan paikkaan, ottaa tussin samasta paikasta jne. Näitä asioita ei edes huomaa jos niihin ei kiinnitä huomiota, mutta se on vain osoitus, että hän voi keskittyä olennaiseen, eli viihdyttämiseen koska kaikki on siellä missä pitää.

Lopuksi vielä linkki yhteen Mac Kingin videoista.