HOX! LÖYDÄT KAIKEN ETSIMÄSI VERKOSTA WWW.KAIKKITAIKUUDESTA.FI

Mistä taikatemppuja oppii?
Vaatiiko taikatemppujen tekeminen jonkin sortin erikoista lahjakkuutta?
Kuinka pitkästä ajasta puhutaan esimerkiksi yhden tempun opettelemisen osalta?

Nämä kaikki ovat hyvin yleisiä kysymyksiä, jotka nousevat esille lähes joka keikalla. Seuraavissa kahdessa artikkelissa käsittelen näitä kysymyksiä aloittelijan näkökulmasta, joka haluaisi alkaa harrastamaan taikatemppuja. On erittäin tärkeä huomata, että artikkelissa esitetyt arviot koskevat nimenomaan satunnaista harrastajaa. Palkkiosta esiintyvien tai ammattilaisten käyttämät aikamäärät ovat täysin eri luokkaa.

Ensiksi, mistä taikatemppuja oppii?

Taikatemppujen opettelumateriaalit ovat kokeneet viimeisen 15 vuoden aikana aikamoisen vallankumouksen. Kun itse aloitin taikatemppujen opettelun, lähes 20 vuotta sitten, niin niitä oppi pääasiassa kirjoista. Suomeksi kirjoja oli kuitenkin suhteellisen vähän ja niiden taso oli heikohko. Ammattikirjallisuus oli suhteellisen kallista ja tarjolla pääasiassa englanniksi. Jossain vaiheessa 90 luvun lopulla alkoi markkinoilla yleistyä myös VHS videonauhat, joissa opetettiin taikatemppuja. Nämä olivat kaikki englanniksi, ilman tekstityksiä ja kalliita (noin 300-500mk per video). Sitten luonnollisesti oli olemassa valmiita ns. ostotemppuja, joiden hinnat vaihtelivat laidasta laitaan.

Nykyään kirjat ovat edelleen olemassa, kuten ovat myös videot DVD:n muodossa. Myös valmiita temppuja ovat taikurinliikkeet pullollaan. Näiden rinnalle on teknologinen vallankumous nostanut Internetin ja kaikki sen tarjoamat eri muodot (E-bookit, instant downloads, youtube tutoriaalit jne). Uskallankin väittää, että nyt jos koskaan, olisi helppoa aloittaa harrastamaan taikatemppuja.

Mistä sitten kannattaa aloittaa? Suosittelisin itse ihan ensimmäiseksi suuntaamista paikalliseen kirjastoon tai kirjakauppaa. Kirjastojen harrastehyllyllä löytyy yleensä suhteellisen hyvä valikoima suomeksi kirjoitettuja taikurikirjoja. Lukemisen arvoisia alkuun ovat ainakin
Reijo Salmisen – Taikuutta”
”Iiro Seppäsen ensimmäinen kirja
”Tatu Tynin kirja” Pienellä varauksella
”Ian Adairin 101 taikatemppua”
”Nicholas Einhornin kirja

Poskiparran Pete julkaisi myös vasta laadukkaan suomeksi kirjoitetun taikurikirjan, mutta sitä suosittelisin ehkä hieman pitemmälle ehtineille.

Jos englannin kieli taipuu ja olet tosissasi, niin suosittelen kääntymään suoraan Markku Purho Ky:n (http://www.aprilli.fi/PublishedService) puoleen ja hankkimaan itsellesi englanniksi kirjoitetun kirjan. Hyviä teoksia aloittelijoille ovat ainakin:
”Harry Loraynen – The magic book”
”Mark Wilson – Complete Course in Magic”
”Roberto Giobin -Card college”
Korttitempuista kiinnostuneille aluksi osa 1

       

Jos englanti ei taivu, niin DVD on opetusformaattina visuaalisuuteen perustuva ja temppuja oppii niistä kyllä heikommallakin englannin kielen taidolla. DVD:n yksi ongelma on tosin kopioinnin helppous. En tarkoita nyt piratismia, vaan kiusaus kopioida videolta nähty temppu esiintymistyyliä ja muita nyanseja myöten. DVD:n hinta-laatusuhde myös on eri luokkaa kun esimerkiksi kirjalla. DVD sisältää perinteisesti 6-12 temppua ja maksaa 30-40e. Saman verran maksava kirja sisältää usein 30–50 temppua tai enemmän. Video tosin tekee etenkin taikatemppujen tekniikan opettelusta huomattavasti kirjaa helpompaa. Aloittelijoille suosittelemiani videoita on ainakin
Roberto Giobbin Card college DVD sarja
Paul Wilsonin Royal Road to card magic DVD sarja
Oz Pearlmanin ”Born to perform” DVD


Innokkaalle aloittajalle noissa jokaisessa on läpi kahlattavaa varmasti yli vuodeksi.

Ostotemppuja en aloittelijoille edes suosittele. Ostotemput ovat kokonaan oma maailmansa, jossa mainostekstit ja niiden lukeminen ja tulkitseminen ovat kokonaan oma lukunsa. Aloittelijalla ei ole automaattisesti kykyä tulkita näitä ”kaupallisia tekstejä” ja kokemukseni mukaan suuri osa aloittelijoista vain pettyy ostotemppuihin, sillä upean myyntitekstin taustalla ei ehkä käytännössä olekaan ihan yhtä upea temppu.

Entäs sitten ilmaiset lähteet, eli lähinnä Internet? Internet on täynnä ilmaisia lähteitä taikatemppujen opetteluun, mutta en voi suositella näitä aloittelijoille. Syy tälle on se, että kuten mikä tahansa asia Internetissä, se ”helmi” on usein upotettu tynnyrilliseen paskaa. Esimerkiksi Youtuben opetusvideoista 99%:ssa tapauksista, opettaja itse ei osaa tehdä kyseistä temppua edes välttävästi, joten hänellä ei täten ole mitään edellytyksiä pyrkiä opettamaan temppua. Useissa tällaisista tapauksista tempun tekniikat opetetaan väärin ja näistä alkaa noidankehä, jossa kasvaa vain huonoja taikureita.

Jos kuitenkin olet todella kiinnostunut alasta, haluat oppia ja sen näkee sinusta, niin ehkä paras tapa oppia taikatemppuja ja taikuutta, on kääntyä toisen taikurin puoleen. Henkilökohtaista opetusta ja ohjausta ei voita mikään! Ja taikurit eivät itse asiassa ole niin salamyhkäisiä, kun voisi kuvitella. Taikurit ovat todella avuliaita ja auttavat uusia taikurinalkuja mielellään alalla eteenpäin, kunhan olet ensin valmis osoittamaan, että olet aidosti kiinnostunut taikatempuista, etkä vain salaisuuksien perässä.

Jatkuu osassa kaksi myöhemmin tällä viikolla…