HOX! LÖYDÄT KAIKEN ETSIMÄSI VERKOSTA WWW.KAIKKITAIKUUDESTA.FI
Vaatiiko taikatemppujen tekeminen jonkin sortin erikoista lahjakkuutta tai sorminäppäryyttä?
Tätä kysytään todella usein ja minun mielestäni vastaus on ”ei”. Sorminäppäryyden ja esiintymistaidon voi kehittää kovalla työllä ja harjoittelulla. Sanonta ”Kukaan ei ole seppä syntyessään” pätee myös taikatempuissa. Kenenkään sorminäppäryys ei ole alussa tarkkaa ja hallittua vaan se kehittyy ajan ja harjoituksen myötä. Sorminäppäryysvaatimuksia ei kannata myöskään säikähtää, sillä on olemassa tuhansia taikatemppuja, jotka eivät perustu sorminäppäryyteen. Taikatemput itse asiassa ovat loistava harrastus jos haluat kehittää sorminäppäryyttäsi, kehon kontrollia, esiintymistaitoa ja niin edelleen.
Entäs sitten aika? Kuinka paljon taikatemppujen tai esimerkiksi yhden tempun opettelu vie aikaa?
Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu paljolti henkilöstä ja opeteltavasta asiasta, sekä käytettävissä olevasta ajasta. Olen tavannut vanhemman polven harrastelijataikureita, jotka eivät 30 vuoden harrastuspohjasta huolimatta hallitse perustekniikoita edes välttävästi. Toisaalta olen tavannut alalla vasta alle vuoden olleita nuoria, joiden tekninen taso harrastusaikaan nähden on suorastaan häikäisevää. Kunhan tekninen perustaso on kuitenkin opeteltu, niin harrastelija voi opetella temppuja hyvinkin nopealla tahdilla. Esimerkiksi uusi temppu, joka ei sisällä uutta tekniikkaa voi olla sisäistettävissä muutaman päivän harjoittelulla. Tempun hiominen ja viimeistely, jossa siitä muokataan itsensä näköinen, siihen lisätään esitys ja niin edelleen voi viedä hyvinkin kauan, mutta luonnollisesti monelle harrastajalle riittää että tempusta saa esityskelpoisen kaveripiirille.
Taikatemppujen harrastamisessa alku on kuitenkin hitainta ja ehkä tässä piilee myös yksi syy sille, miksi taikatemppujen harrastamisen kiinnostus loppuu monen kohdalta lyhyeen. Joku on joskus kirjoittanut että: ” Jotta sinusta tulee jossain asiassa hyvä, on sinun aluksi oltava huono”. Tämä koskee myös taikatemppuja. Tämä ei aina ole helppoa, etenkään kun moni haluaisi pian kokeilla oppimaansa kavereille ja tutuille ja huonosti harjoiteltu tai esitetty taikatemppu ei saa aikaan kannustavia kommentteja vaan enemmän riskeeraa naurun alttiiksi joutumisen. Myös lapsilla tai nuorilla, joille taikurikurssit usein on suunnattu, näkee selvästi asenteen, että oletetaan että taikatemppuja voi tehdä kunhan tietää salaisuuden. Asia on äärimmäisen harvoin näin yksinkertaista.
Jos kuitenkin alun jaksaa kahlata läpi ja perustekniikat ja asiat alkavat luistaa, niin yllättäen vastassa onkin kokonaan eri maailma, josta jokaiselle löytynee oma polku seurattavaksi. Jo perus tekniikoilla löytyy loputtomasti eri temppuja harjoiteltaviksi. Vastaavasti tekniikasta tai alasta enemmän kiinnostuneille löytyy edistyneempiä tekniikoita ja niiden mukana aukeaa jälleen uusia temppuja. Omasta innostuksesta ja harjoittelumäärästä riippuen, uskallan kuitenkin sanoa, että kaikki pääasialliset perustekniikat esimerkiksi pelikorteilla, voi oppia hallitsemaan hyvästä lähteestä tai hyvältä opettajalta noin vuoden tai kahden aikana. Periaatteessa jopa nopeammin jos jättää muutaman vaikeamman perustekniikan myöhempään harjoitteluun. Harjoittelun ei myöskään tarvitse olla monia tunteja päivässä kestävää vaan esimerkiksi 30min viisi kertaa viikossa on usein tehokkaampaa kuin kerran viikossa kolmen tunnin sessio.
Kuten ensimmäisen artikkelinosan alussa kirjoitin, kaikki yllä oleva koskee vain harrastajia, joilla ei ole tarkoitusta esiintyä ammattimaisesti tai rahasta. Ammattimainen esiintyminen on jo kokonaan oma tasonsa joka vaatii vuosien työn ja moninkertaisen panostamisen alaa kohtaan. Siitä onko sinusta hyvä lukija siihen, voit vastata vain sinä… Vastausta et myöskään saa pian, vaan vasta vuosien päästä. Jos silti olet innostunut aloittamaan taikatemppujen harrastamisen, niin uskon että et tule sitä katumaan ja kokeileminen on periaatteessa ilmaista. Joten mitä vielä odotat? Mars kirjastoon! 🙂