Tämä blogi on jälleen ollut hieman hiljaisena, mutta sinänsä ihan positiivisesta syystä, nimittäin viimevuosi 2023 oli minulle kaikkien aikojen kiireisin! Tässä blogissa lyhyesti vuosi tiivistettynä.

Vuosi alkoi Singaporelaisen taikuri Harapan Ongin vierailulla. Ong on julkaissut taikureille useita kirjoja ja videoita sekä luennoinut lukuisissa eri kongresseissa. Hän oli vaimonsa kanssa toteuttamassa ”kerran elämässä” lomamatkaa Lapissa ja hän otti minuun yhtyettä Facebookin kautta, koska halusi tavata paikallisia taikureita. Kävimme vaihtamassa kuulumisia sekä temppuja paikkallisessa hotellissa noin kuuden tunnin ajan. Joku on joskus sanonut että taikurit ovat kuin maailmanlaajuinen perhe. Jos taikuri päätyy tuntemattomaan kaupunkiin, muutamalla puhelinsoitolla hän saa itselleen katon pään päälle ja lämmintä ruokaa samanhenkisessä seurassa.

Tammikuussa päivitettiin myös näiden verkkosivujen visuaalinen ilme. Päivityksestä vastasi Rovaniemeläinen mainostoimisto Evigo ja kuvista hyvin pitkälle valokuvaaja Miika Hämäläinen. Loput kuvat ja tekstit tulivat omista arkistoistani. Hieman meinasi sivuston päivittäjällä olla hermot kireällä koska en osaa aina ilmaista itseni ehkä täysin selvästi, mutta valmista tuli.

Taikurit Ristiharju ja Harapan Ong

Päivitin myös esittelyvideoni vuodelle 2023 ja editoin koko hoidon itse. Tuossa vierähti vajaa pari viikkoa aika nopsaa, mutta toki tuokin johtui pitkälti siitä, että katsoin tuntitolkulla omia keikkataltiointeja läpi, joista poimin nuo videolle päätyneet pätkät. Itse editointi ei sinänsä ole kun muutaman päivän juttu, mutta tuo materiaalin etsiminen ja lopulliseen pituuteen leikkaaminen vievät todella paljon aikaa. Tämäkin esittelyvideo oli aluksi noin viisi minuuttia pitkä ja mitä lähemmäs tavoitepituutta eli kolmea minuuttia pääsin, sen työläämmäksi leikkaaminen meni koska lopulta leikataan enää sekuntti sieltä, toinen täältä. Kävin tässä vaiheessa myös muutaman kolleegan kanssa keskustelua videon pituudesta ja muutama etenkin nuorempi kolleega joiden mielipidettä arvostan, oli sitä mieltä että ehdoton maksimipituus olisi noin 60-90s. Kaikella kunnioituksella nuorempia kolleegoita kohtaan, mutta minun esitykseni kestää yleensä noin 40min. Jos potenttiaalinen asiakas ei jaksa katsoa kolmen minuutin koostetta siitä, niin en ehkä ole paras valinta heidän tilaisuuteensa. Toiseksi asiakaskuntani on onneksi pääsääntöisesti aikuisia, joiden keskittymiskykyä ei ole TikTok vielä pilannut 😛

Taikuri Ristiharju Levillä

Keikkarintamalla alkuvuosi osoittautui todella hyväksi. Normaalisti joulun jälkeinen aika tahtoo olla hieman rauhallisempaa, mutta 2023 koko talvi ja kevät olivat varsin kiireistä aikaa. En muista äkkiseltään että koko vuotena olisi ollut kovin montaa vapaata viikonloppua vaan lähes joka viikolle tuntui olevan keikka tai kaksi. En tosin pidä enää mitään kirjaa tehtyjen keikkojen määrässä, sillä 2000 keikkaa on mennyt jo aikoja sitten yli. Alkuvuodesta kävin kuitenkin ainakin Levillä vuosipäivillä, Oulussa esiinnyin insinööreille, kävin Pohjanmaalla harjakaisissa, esiinnyin Punaisen Ristin tilaisuudessa sekä uuden lastensuojeluyksikön avajaisissa sekä isoissa TEKU:n juhlissa, jossa sain todella maarittelevia kommetteja esiintymisestä ja persoonastani Tom Pöystiltä jonka kanssa myös keskustelimme pitkän tovin taikurin ja jazz-pianistin harjoittelutavoista. Tuntuu jotenkin hullulta vaihtaa ajatuksia henkilöiden kanssa joita on jo pikkupoikana katsonut televisiosta ja joiden työtä arvostaa…

Joku on muuten saattanut huomata, että en julkaise ikinä mitään yhteiskuvia ja vastaavia julkisuuden henkilöiden kanssa. Tämä on ihan tietoinen valinta. Etenkin täällä pohjoisessa käy paljon julkkisia, myös kansainvälisesti tunnettuja, mutta yksi syy miksi he tänne tulevat, on se että he saavat olla täällä täysin rauhassa. Olen esiintynyt lukuisille henkilöille, jotka suuri osa tämänkin lukijoista ihan varmasti tunnistaisivat ja yksi syy näille keikoille on se, että en ”huutele” niistä sosiaalisessa mediassa tai muutenkaan. Ja tämä edesauttaa näiden keikkojen tekemistä myös tulevaisuudessa.

Pääsiäisenä taikurit Suomessa kokoontuivat jälleen Kouvolaan Kouvolan Taikapäiville joista tässä blogissa onkin jo muutama artikkeli. Kouvolasta tuliaisena oli Suomen Taikapiirin minulle myöntävä ”Raataja Patsas”. Pysti tuli pitkälti suomalaisesti taikuuden opiskelun verkkoympäristöstä Kaikki Taikuudesta sekä Suomen Taikapiirille perustetusta digitaalisesta arkistosta, jonka kasaamisessa olin hyvin suuressa roolissa. Digitaaliseen arkistoon on kasattu suomalaisia taikuriohjelmia useammalta vuosikymmeneltä. Arkisto on vain Taikapiirin sisäisessä käytössä.

Toisena tuliaisena Taikapäiviltä toin koronan… Kolme vuotta onnistuin tautia välttelemään, mutta lopulta omalle kohdallekin tuo osui. Kolme rokotetta oli kuitenkin pohjalla tuossa vaiheessa, joten en edes aluksi tiennyt olleeni sairas, mutta tein testin varalta, koska olin ollut massatapahtumassa. Kuume kävi yhtenä päivänä reilussa 39:ssä asteessa, mutta laski jo illaksi ja tauti oli aikalailla sillä selvä. Onneksi näin koska Kouvolan jälkeisenä viikonloppuna olikin keikka Vaasassa. Hieman 550km suuntaansa puuskutti, mutta siitä selvittiin ja hyvä keikka tuli vedettyä. Muutenkin Vaasa aktivoitui taas tänä vuonna ja kävin siellä useamman kerran pitkin vuotta. Vaasan keikat tosin on hieman raskaita pitkästä matkasta. Kesäkeleillä toki sinne ajelee vajaassa seitsemässä tunnissa, mutta VR on taas muokannut junayhteydet niin heikoiksi, että pohjoisesta ne ovat suorastaan surkeat! Seinäjoella tulee usein 2h odotuksia junaa vaihtaessa, sillä kaikki jatkoyhteydet Seinäjoelta Vaasaan on ajoitettu etelästä tulevien junien mukaan. Tosin, eipä tällä tavaramäärällä ja äänentoistolla kyllä kovin helposti junalla edes kulje, mutta etenkin talvella olisi kiva jos tuo olisi selkeämpi mahdollisuus.

Taikapiirin Raatajapatsas
Positiivinen koronatesti

Touko-kesäkuu keikkailtiin Wappuhulinoissa, kesäpäivillä, kulttuuritapahtumissa sekä näköjään vuosipäivillä. Tai kalenterissa näyttää olevan merkintä 100v synttäreistä jotka olivat ensin 40v juhlat Oikaraisessa ja illaksi sitten Rovaniemelle 60v juhliin. Noista jälkimmäisistä jäi mieleen se, että juhlatilaan astuessani talon kokki tuli keittiöstä ulos ja huusi kovaan ääneen ”Taiteilija Ristiharju!!! Oletkos sie Sirpan vai Ritvan (äitini ja täti) poika? Älä sano!!! SIRPAN! Sulla on äitisi korvat! Sano Tunturi Timpalta terveisiä” Kaikki tuntee apinan, mutta apina ei tunne ketään… Tai tässä tapauksessa, pitäisi kai sanoa, kaikki tuntee apinan äitin. Sen verta usein kuullut juttua ”Ristiharjujen hulluista sisaruksista” että taitaa olla parempi ettei äitiltä erehdy kysymään millaista nuoruutta tuli vietettyä 😀 Tämän bongasin yhden keikkapaikan seinältä Oulussa:

Ajatelta taululla

Heinäkuu alkoi sitten isoimmalla keikalla vuosikausiin. Maastojousiammunan MM kilpailut järjestettiin Rovaniemellä Ounasvaaralla ja juonsin sekä kilpailuiden avajaiset ja esiinnyin lopetus banketissa. Näitä suunniteltiin jo alkuvuodesta asti ja niihin liittyen pidettiin lukuisia palavereita. Muistaakseni 31 tai 32 kilpailevaa kansalaisuutta, kilpailijoita yli tuhat ja osallistujia yli 1300. Homma vedettiin kunnialla läpi ja itselle heräsi jopa laajempi kiinnostus tollaisiin isoihin monikansallisiin kekkereihin. Olisi kiva joskus toistekin olla järjestelemässä ja suunnittelemassa tuollaista.

Loppukesäkin oli niin kiireistä keikkailua että perinteinen ulkomaanmatka jäi jälleen tekemättä. Kalenterista ei yksinkertaisesti löytynyt viikon taukoa! Tosin matkan budjetti tuli käytettyä Juhannuksen tienoilla ilmalämpöpumpun asentamiseen. Asun siis ylimmässä kerroksessa ja kesällä aurinko paistaa asuntooni vuorokauden ympäri. Koska kyseessä on myös hieman iäkkäämpi talo, ja isännöitsijät joita meillä on ollut ovat olleet hieman aikaansaamattomia, taloyhtiömme ilmanvaihto ei ole kovinkaan toimiva ja asunto on kesäisin ollut paikoitellen kun sauna. Ilmalämpöpumpulla asunnon saa mukavan viileäksi kovallakin helteellä ja ehdottomasti oli hintansa väärti!

Taikuri Ristiharju maastojousiammunnan MM kilpailuissa Rovaniemellä 2023
Taikuri Ristiharju Vaasan Strampenilla syyskuussa 2023

Syksyllä taas reissailua muun muassa Vaasassa, johon menin tällä kertaa vuorokautta etukäteen, ihan vain jotta olisi kerrankin aikaa katsella kaupunkia ja ympäristöä. Kyllähän Vaasa on kaunis kaupunki ja historiaa näkyvillä ihan eri tavalla kun täällä Lapissa, joka poltettiin sodassa. Syksyllä juhlittiin myös vielä muutamia häitä, vuosipäiviä sekä Rovaniemi Nordmenin rautamaljan voittoa. Kuun lopussa kolleega Mentalisti Pete Poskiparta vieraili myös Rovaniemen teatterilla ja ehdin juuri ja juuri omalta keikalta kolleegan keikalle katsomaan maailmanluokan mentalismia.

Mentalisti Pete Poskiparta Rovaniemen teatterilla syyskuussa 2023

Lokakuussa oli tarkoitus suunnata Espanjaan perinteeksi muodostuneeseen El Escorialin taikurikongressiin, mutta matkaa edeltävänä iltana sain oudon sairaskohtauksen ja jouduin päivystykseen keskussairaalaan. Tunteja ainutta työvuorossa olevaa lääkäriä odottaessa ehti mielessä kieltämättä käydä yhtä ja toista, mutta lopulta selvisi että kyseessä oli vain hyvälaatuinen asentohuimaus. Itseasiassa, avaan oireita tässä hieman lisää, koska en itse löytänyt aiheesta selkeää juttua netistä, joten tämä saattaa auttaa jotakuta.

Sain oireet mennessäni makuulle. Yhtäkkiä maailma alkoi kunnolla pyörimään. Kierähdin mahalleni jolloin tuo meni hetken päästä ohi. Arvelin että olin jumissa joten päätin jaloitella hieman jolloin oireet palasivat todella voimakkaina. Kaikki pyöri kuten spiraalissa. Aloin myös oksennella varsin rajusti. Luonnollisesti eka reaktio on että aivoverenkierrossa on jotain vialla, koska se on myös sukurasitteena, mutta kipua ei ollut missään. Jalat eivät vaan kantaneet, maailma pyöri ja oksetti. Päivystyksessä tuo lopulta selvitettiin, mutta asentohuimaukseen ei ole varsinaisesti hoitoa. Se johtuu sisäkorvassa olevissa nesteissä olevista kalkki? hiukkasista, joka on päätynyt korvannesteissä väärään paikkaan. Huimausta ilmenee etenkin päätä ylös ja alas kääntäessä, makuulle mennessä ja noustessa tai makuulla ollessa päätä sivuille kääntäessä. Oikeastaan ainut hoito on ns Epleyn manööveri jolla hiukkasia pyritään ohjaamaan korvissa oikeaan paikkaan. Mitä kukaan ei sinulle sano, on se että oireet voivat Epleyn manöövereistä huolimatta kestää jopa viikkoja! Olin käytännössä täytenä makuupotilaana reilun viikon ja vielä pari viikkoa tuonkin jälkeen minulla viiraili päässä asentoja vaihtaessa ja esim kävellessä saattoi tuntua kun kävelisi pilvillä. Lopulta kuitenkin oireet menivät pääasiassa ohi. Tosin, huomion arvoista on että tätä kirjoittaessa tammikuun 2024 lopussa, oireet ovat taas palanneet lievinä ja esim makuuasennossa oikealle nopeasti päätä kääntäessä tunnen 2-5 sekunnin ajan huimausta. Tämä viittaisi siihen että oikeassa korvassa on edelleen kiteitä väärässä paikassa.

Sairaalassa kaikki ok

Mutta Espanjan matka jäi siis tekemättä. Pikkujoulukauden sain tehtyä kunnialla, sillä iso osa oireista oli onneksi helpottanut siinä vaiheessa kun edessä oli pikkujoulukauden isoimmat siirtymät. Pikkujoulukausi oli periaatteessa erinomainen, vapaita päiviä oli kai yksi tai kaksi. Mutta mitä juttelin kolleegoiden ja ravintoloitsijoiden kanssa, oli sesonki monella varsin vaisu ja koronneet hinnat ja taantuman uhka näkyivät jo selvästi sesongissa. Yritykset olivat myös selvästi hintatietoisempia. Jos 2022 koronan jälkimainingeissa biletettiin kolmen vuoden edestä, niin nyt oli kukkaron nyörit selvästi tiukemmalla ja tietyiltä aloilta asiakasrekisteristäni tuli lähes poikkeuksetta ilmoituksia että ”taloustilanteesta johtuen emme järjestä tänä vuonna pikkujouluja ollenkaan”. Itsekin mietin, että molemme illalle oli vain yksi tai kaksi kyselyä, kun perinteisesti tiettyihin iltoihin myydään ”Ei oota” elokuulta asti. Nyt onneksi noille illoille ainakin se toinen tarjous hyväksyttiin, joskus jopa molemmat, mutta pisti ajattelemaan, että sinänsä itsellekkin heikko sesonki ei olisi ollut kaukana. Mutta, sesonki oli siis hyvä ja uudenvuoden ympäristössä tein myös usempia keikkoja englanniksi turistiryhmille ja turisteille suunnatuissa tapahtumissa.

Taikuri keikalla pikkujouluissa
Taikuri Kauppakeskus Rajalla på Gränsenissä

2024 On jo hyvää vauhtia menossa ja vuosi näyttää jälleen todella hyvältä! Keikkoja on myyty tasaisesti jo elokuulle asti! Työn alla olisi pari uutta temppua esitykseen, mutta ne on valmiit sitten kun ovat. Ei noita jaksa enää stressata. Matkakuume olisi melkoinen mutta kalenterissa alkaa olla selkeää rakoa vasta parin kuukauden päästä. Olen myös pyöritellyt mielessäni että pitäisikö tässä vihdoinkin taipua ja tehdä Instagramiin työprofiili. Pitää tässä makustella asiaa…