Aika usein maallikot kysyvät ketä taikureita pidän esikuvinani tai ketä arvostan? Tuntuu että suuri osa olettaa minun nimeävän Copperfieldin, Blainen, Angelin, Seppäsen tai jonkun muun ”tunnetun” taikurin, mutta todellisuudessa esikuvani ovat pääasiassa vähemmän tunnettuja taikureita ainakin tavallisille ihmisille. Taikureille suuri osa nimistä on varmasti tuttuja. Tästä johtuen ajattelin kirjoittaa jälleen muutaman videopohjaisen blogin jossa esittelen lyhyesti taikureita, joita arvostan ja jotka ovat vaikuttaneet minuun taikurina.

Rene Lavand

Argentiinalainen Rene Lavand on jo 83-vuotias, mutta esiintyy edelleen aktiivisesti. Lavandista tekee erikoisen se, että hän menetti oikean kätensä auto-onnettomuudessa ollessaan vain yhdeksän. Tästä vastoinkäymisestä huolimatta hänestä kovalla sinnikkyydellä hänestä tuli taikuri. Lavand joutui kehittämään suuren osan tekniikoistaan ja tempuistaan täysin yksin, sillä lähes kaikki alan kirjallisuus on kirjoitettu tehtäväksi kahdella kädellä.

Yksi kätisyys ei kuitenkaan ole se syy, miksi Lavandia arvostan vaan se, että Lavand on oikeasti taiteilija, isolla T:llä. Lavand on itse kertonut kirjoissaan, että hän saattaa kuluttaa jopa 10kk oikean rytmin tai avaussanojen löytämiseen yhtä temppua varten. Muutenkin Lavandin esityksissä vilahtelee tasaisesti viittauksia muihin taiteisiin, runouteen, kulttuuriin jne. Ei ole ollenkaan tavatonta, että Lavand esimerkiksi kertoo runon ja säestää sitä pelikortein. Seuraavassa kaksi ehkä Lavandin tunnetuinta rutiinia.

Juan Tamariz

Juan Tamariz on espanjalainen taikuri, jota pidetään tänä päivänä yhtenä taikuuden suurimmista ajattelijoista. Tamariz on erityisesti kunnostautunut taikuuden psykologisen puolen kirjoittamisessa ja opettamisessa helposti ymmärrettävässä ja sisäistettävässä muodossa. Tämän lisäksi Tamariz on hyvin persoonallinen ja omalaatuinen esiintyjä joka kieltämättä jakaa mielipiteitä.

Olen tavannut Tamarizin henkilökohtaisesti kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Kouvolan Taikapäivillä 2007 luulin, että tiedän korttitaikuudesta paljon ja luulin että minua olisi vaikea niin sanotusti huijata korteilla. Voi kuinka väärässä olinkaan! Kolme päivää minulla oli ilo tuntea miltä tuntuu nähdä oikeaa taikuutta jolle ei suureen osaan ajasta ollut mitään selitystä.

Valitettavasti Tamarizilta ei löydy kovinkaan montaa englanninkielistä pätkää YouTubesta vaikka hän englanniksikin esiintyy

Armando Lucero

Lucero on yhdysvaltalainen taikuri, jolla on pitkä ura takanaan taikurina tavallisille ihmisille. Taikureiden tietoisuuteen tosin hän nousi vasta 2000-luvun alussa taikureiden maailmankongressissa FISM:ssä esiintyessään. Lucero on erikoistunut lähitaikuuteen ja hän tekee paljon niin sanottuja klassisia temppuja, mutta käyttää pääasiassa omia metodejaan joita taikureillakin on usein todella vaikea seurata. Lucero saattaa toistaa saman tempun uudelleen ja uudelleen, aina rajatuimmin ehdoin, sulkien samalla yksi kerrallaan kaikki mahdolliset ratkaisut katsojien ajatuksista. Lopulta katsojilla ei ole yhtään selitystä jäljellä miten heidän näkemänsä olisi voinut tapahtua. Tämä on juuri se asia joka Luceron taikuudessa minua viehättää.

Lucero kokee, että taikuus on koettava livenä eikä video tee taikuudelle oikeutta. Tästä johtuen hän on hyvin suojelevainen materiaalinsa videolle päätymisen suhteen. Lucerosta ei siis ole kovinkaan paljon videomateriaalia julkisesti saatavilla.

Michael Vincent

Michael Vincentiä pidetään yleisesti nykypäivän yhtenä parhaista lähitaikuuden taitajista. Vincent on ollut kiinnostunut taikuudesta yli 40 vuotta ja hänet on palkittu lukuisin taika-alan palkinnoin. (mm. kolme kertainen ”Englannin vuoden taikuri 1983, 1991 ja 2003”). Vincentin oppi-isinä ovat toimineet monet alan vanhat mestarit joiden opit ovat selkeästi nähtävissä hänen esiintymisissään. Lavantin tapaan Vincentin esityksissä on havaittavissa lainauksia muista taiteenaloista ja esityksissä esiintyy usein myös lainauksia filosofiaan, tieteeseen jne. Viimeisen viiden vuoden aikana Vincent on alkanut kouluttamaan taikureita hyvin laaja-alaisesti ja samalla hän on keskittynyt jakamaan edesmenneiltä mestareilta saamiaan oppeja eteenpäin.

Vincentin omalta Youtube kanavalta löytyy lähes 40 laadukasta videota. Suosittelen lämpimästi sadepäivien ratoksi.