Taikuuden MM kisat pidettiin viimeviikolla englannin Blackpoolissa. En itse keikkakiireistä johtuen päässyt paikalle, mutta jälkeenpäin lukuisia kongressiraportteja lukeneena ei harmita ollenkaan. Lukuisien paikalla olijoiden mukaan kongressi oli kilpailuja lukuun ottamatta täysi katastrofi. Gaalanäytökset olivat olleet amatöörimäisiä ja paikoitellen jopa ala-arvoisia ja ohjelma ei muutenkaan ollut vastannut yli 500e osallistumismaksua. Koska tätäkin blogia lukee pääasiassa tavalliset maallikot, niin keskityn tässä pääasiassa noihin kisoihin.

Lyhyesti ensin kertauksen vuoksi taikureiden MM kisoista yleensä. Taikureiden maailmanmestaruuskilpailut, eli FISM (Fédération Internationale des Sociétés Magiques) järjestetään kolmen vuoden välein Kyseessä on siis tavallaan taikuuden olympialaiset. Lisää yleisinfoa kilpailuista ja säännöistä löytyy aikaisemmasta blogistani Kilpailijoiden määrä on rajattu maakohtaisesti siten, että kokonaisuudessa kilpailijoita on 150. Karkeasti jaotelleen 100 kilpailee näyttämösarjoissa ja 50 lähitaikuuden sarjoissa. Suomesta mukana oli kolme kilpailijaa. Halukkuutta useammallakin kilpailijalla olisi ollut lähteä mukaan, mutta koska kilpailijapaikat ovat rajoitetut, niin kisaan lähetettiin ennen niissä menestyneitä taikureita.

Korealaiset osoittautuivat kilpailuissa todella vahvoiksi ja eräs australialainen pitkän linjan FISM tuomari kirjoittikin julkisesti että ”Kilpailut tuntuvat kun olisi palannut ajassa takaisin 1980-luvulle. Aina välissä tulee vain korealainen kilpailija näyttämään miltä taikuus näyttää vuonna 2012”. Kisojen taso kuitenkin kokonaisuutena oli parempi kuin vuosiin. Osasyy tälle lienee viimeisen kolmen vuoden aikana aloitetut maanosien karsinnat, joilla pyritään karsimaan heikompia ohjelmia pois kisoista.

Tämä näkyi myös palkintojen jaossa jossa korealaiset olivat edustettuna laajalla rintamalla. Myös Suomeen tuli yksi palkinto kun Marko Karvo voitti näyttämötaikuuden yleistaikuuden alasarjan. Muuten suomalaisten menestys oli heikohkoa. Jos joku on kiinnostunut tarkemmin kisojen tulostasosta niin tarkat tulokset löytyvät täältä http://www.fism.org/web/scores.pdf Esittelen seuraavaksi lyhyesti palkinnoilla olleita ohjelmia joista löytyy video YouTubesta.
Näyttämötaikuuden maailmanmestaruuden sekä manipulaatiotaikuuden maailmanmestaruus meni Koreaan vain 21? (saattaa olla jo täyttänyt 22) vuotiaalle Yo Ho Jin:lle. Jos joku seuraa facebookissa minua niin seuraava video näyttänee tutulta. Hehkutin sitä kovasti kun näin sen keväällä ensimmäisen kerran. Yksi kauneimmista manipulaationumeroista jonka olen nähnyt. Ehdottomasti voiton arvoinen.

Lähitaikuuden maailmanmestaruuden vei ranskalainen Yann Frisch. Huomion arvoista tässä Frischin videossa on että tämä on jo pari vuotta vanha ja ohjelma on kehittynyt tästä. Musiikki on myös tv yhtiön jälkeenpäin lisäämää ja esitys tapahtuu todellisuudessa hiljaisuudessa, jolloin esiintyjä voi ilmaista laajemmin tunteitaan. Minusta itsestä hieman siinä rajalla onko tämä taikuutta vai jongleerausta mutta hieno ohjelma joka tapauksessa ja ehdottomasti voittonsa ansainnut.

Suomen Marko Karvon voittoisa ohjelma ranskalaisesta tv-ohjelmasta reilun kolmen vuoden takaa. Karvo kiertää Suomea kauden 2012 Sirkus Finlandia mukana ja huhujen mukaan syksyllä Varietee Magica showssa.

Illuusiosarjan voitto meni Hollantiin Prince of Illusions tiimille. Ilmeisesti tämäkin esitys on kokenut jonkin sortin muutoksia ennen kisaa.

Komediasarjan toinen palkinto meni Belgiaan Mikael Szanyielille ja hänen musikaaliselle ohjelmalleen. Komediasarja oli jälleen yksi sarja jonka voittaja aiheutti hieman erimielisyyttä paikalla olleiden keskuudessa ja monet olivatkin sitä mieltä että Szanyielin olisi kuulunut voittaa.

Lähitaikuuden muilta kärkisijoilta ei löydy valitettavasti videoita. Voitot korttitaikuudessa ja puhtaassa ”close-up” taikuudessa menivät hieman yllätysnimille.

Seuraavat kotimaiset taikurikilpailut ovatkin jo kolmen viikon päästä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Kouvolassa, jossa kisaillaan junioritaikureiden SM titteleistä sekä viihdeohjelmien SM kisoissa.