Syksyllä se taas alkaa, Talent Suomi. Minulta on kysytty usein sekä asiakkaiden, että vieraiden toimesta mielipidettä ohjelmasta ja olenko osallistumassa kisaan joskus tulevaisuudessa?  Vaikka formaatti on joillakin tasoilla tietysti kiinnostava, on siihen osallistumisessa niin paljon negatiivisia asioita, että se ei ole ammattimaisesti esiintyvälle taikureille suotuisaa. Seuraavassa näkökulmia Talent ohjelmasta taikurin silmin katsottuna.

Ensinnäkin esiintyminen tapahtuu lavalla. Taikurit toki tekevät myös lavataikuutta, kuten myös minä, mutta silti yleisö ja tuomaristo ovat esiintyjästä todella kaukana, jolloin kunnon kontaktin luominen esiintyjän ja yleisön välille on vaikeaa. Lähitaikuutta Talent formaatissa on tehty maailmalla jossakin määrin, mutta sitä ei ole yleisesti otettu vastaan tuottajien puolesta kovin hyvin. Tuottajat yrittävätkin saada showhun ennemmin näyttäviä isoja illuusioita, laatikoita, tanssityttöjä kuin oikeasti hyvää taikuutta.

Toiseksi esiintymisaika etenkin alussa on rajattu noin 90 sekuntiin. Tämä lienee suurin yksittäinen ongelma taikurille. Lähitaikuudesta löytyisi toki paljon materiaalia joka mahtuisi tämän aikarajan puitteisiin, mutta lavalla ongelma onkin jo paljon vaikeampi. Toki television välityksellä lähitaikuudestakin tulee ison lavan täyttävä esitys, mutta se ei silti välity paikalla olevalle yleisölle tai tuomareille. Aikarajan puitteissa pitäisi myös pyrkiä jotenkin tuomaan esille oma hahmo ja persoona, eikä vain tehdä mekaanista suoritusta… Lopputulos on siis todella vaikea, ellei jopa mahdoton tehtävä.

Luonnollisesti ohjelma tuo mukanaan myös riskin, että jokin menee pieleen esityksessä. Ja vaikka mikään ei menisikään pieleen, niin Talent on kuitenkin tv ohjelma, josta pyritään tekemään viihdettä. Sinne siis pyritään väkisin tunkemaan myös todella huonoja esityksiä. Jokainen ikinä Idolsia katsonut on varmasti huomannut, että ainakin Suomessa formaatin alussa näytetään nimenomaan vain näitä ”toivottomia tai huonoja” laulajia. Vastaavasti esityksen ei tarvitse olla edes huono jos siitä halutaan tehdä televisiota varten huono. Tämä voidaan varmistaa editoinnilla. Tämä on sitä ns. tv draamaa. Ja kyllä, näin Talent formaatissa on tehty useamman kerran ainakin Yhdysvalloissa.

Suomen ja Yhdysvaltojen Talentin suurin poikkeus, joka itse asiassa kääntynee Suomen eduksi, lienee se, että Yhdysvalloissa artistien allekirjoittamasta sopimuksesta käy automaattisesti ilmi, että voittaja saa levytyssopimuksen. Ohjelmalle pyritään siis varmistamaan voittaja, jolla tuotantoyhtiö voi tehdä rahaa! Esimerkiksi levyttävä artisti on tuotantoyhtiölle paljon parempi voittaja kuin vaikkapa jonglööri.

Tosin jos rehellisiä ollaan, niin mietitäänpä Talent voiton merkitystä muutenkaan Suomessa. Kuka voitti Talentin ensimmäisen ja toisen kauden? Minä en ainakaan muista? Joku beatboxaaja kai voitti toisen, mutta mielestäni hän ei ollut edes paras. Makuasia toki. Mutta niin kauan kun ohjelman voittaja valitaan ”puhelinäänestyksellä” niin valitettavaa on se, että voittajaksi tuskin koskaan tullaan valitsemaan oikeasti parasta ja lahjakkainta esiintyjää vaan voiton tulee viemään se kiva ”babyface” poika, joka saa kirkuvat teinitytöt (joiden vanhemmat maksavat kitisemättä parin sadan euron puhelinlaskut) liikkeelle.

Ohjelmaa seuranneet ovat saattaneet myös huomata, että ohjelmassa näkyy todella vähän niin sanottuja ammattilaisia, eli siis tosiaan erilaisia ammatikseen esiintyviä. Syy tälle ei ole se, että ohjelma ei olisi sallittu heille, päinvastoin. Meitä kosiskellaan jatkuvasti ohjelmaan tuotantoyhtiön puolesta sähköpostein ja puhelimella. Myös palkintoraha tai markkinointiarvo, minkä ohjelmasta voi saada, on toki houkutteleva. Suurin syy ammattilaisten pois jäämiselle löytyy kuitenkin kilpailijoiden sopimuksesta jossa on mm. seuraavat kohdat:

5. Hakija luovuttaa tuottajalle ilman korvausta omistusoikeudella kaikki luovutettavissa olevat immateriaalioikeudet, kuten tekijän- ja lähioikeudet sekä muut mahdolliset oikeudet hakijan panokseen Talent-ohjelmaan. Panoksella tarkoitetaan hakijan esiintymistä kokonaisuudessaan tai sen osaa sekä hakijan nimeä, ääntä ja äänen jälkiäänitystä, elämänkerrallisia tietoja, valokuvia ja haastatteluja. Tämä tarkoittaa, että hakija on luovuttanut tuottajalle kaikki oikeudet käyttää ja hyödyntää hakijan panosta sekä myöntää kolmannelle osapuolelle lupa käyttää ja hyödyntää panosta millä tahansa välineellä ja missä tahansa mediassa ja muodossa (esim. televisio, radio, filmi, valokuva, videokasetti, äänite, CD/CD-ROM-levy, DVD-levy, internet, kirja, lehti, oheistuote ja markkinointiaineisto). Tuottajan ajallisesti ja alueellisesti rajoittamaton oikeus kattaa täten mm. esitysoikeudet, muunteluoikeuden, kappaleiden valmistamis- ja levittämisoikeuden, oikeuksien edelleen luovutusoikeuden sekä oikeuden sisällyttää panosta sisältävät tv-ohjelmat minkä tahansa televisiotoiminnan harjoittajan ohjelmistoon.

7. Hakija ei ole oikeutettu korvaukseen oikeuksien luovuttamisesta, ohjelman tai sen osan uusinnoista eikä myöskään mistään tuottajan tai sen, jolle tuottaja on luovuttanut oikeutensa tai myöntänyt käyttöluvan, toimesta tapahtuvasta ohjelman tai kilpailijan panoksen hyödyntämisestä.

Noita kohtia ei varmaan tarvitse sen enempää alkaa edes avata. Jokainen ymmärtänee kuinka epäedullisia nuo ehdot ovat kenelle tahansa esiintyjälle. Ja tietty, ohjelman kuvaukset tällä kaudella tapahtuvat keskellä vilkkainta pikkujoulukautta…

Ja luonnollisesti, poikkeus vahvistaa aina säännön. Ruotsin talentin voitti vuonna 2009 taikuri Charlie Caper

EDIT 2023 Sittemmin Talent kilpailun on voittanut taikuri useampiakin kertoja. Ainakin Espanjassa, Italiassa, Yhdysvalloissa ja Englannissa.