Monella harrastelija taikurilla ja myös maallikolla tuntuu joskus olevan hieman turhan ruusuinen käsitys siitä, millaisissa olosuhteissa enemmän keikkaa tekevä esiintyy. Tässä yksi esimerkki noin vuoden takaa joka osoittaa, että kaikki ei mene aina ihan suunnitelmien mukaan.

Tilauksen yhteydessä, kaikissa tilaajan kanssa käydyissä sähköposteissa sekä esiintymissopimuksessa puhuttiin kahdesta tai kolmesta noin 10-15min Stand-up esityksestä paikassa, joka on jo vuosia ollut Suomen hienoimpien ravintoloiden listalla. Menin hyvissä ajoin paikalle ja kävi heti selväksi, että tiedonkulussa on ollut jossain vaiheessa katkos henkilökunnan ja johtotason, eli itse tilauksen hoitaneen, välillä. Tilassa ei ollut mitään mahdollisuutta stand-up esitykselle ja paikalla olevilla työntekijöillä oli käsitys siitä, että minut on tilattu tekemään lähitaikuutta koko juhlapäivän ajaksi, eli kolmeksi tunniksi. Edessä kaksi vaihtoehtoa… Vedota sopimukseen, luovuttaa ja häippästä vähin äänin paikalta tai mukautua tilanteeseen. Valitsin jälkimmäisen, koska periaatteeni on, että asiakkaalle ei jätetä paskaa makua, vaikka virhe on tehty selvästi asiakkaan päässä.

Suuri osa taikureista pystynee vetämään perus lähitaikuuskeikan pelkillä pelikorteilla, mutta pienen vaihtelun vuoksi pienen ”hätätilarasian” tekeminen keikkasalkkuun ei liene kenellekään pahitteeksi. Itselläni on sellainen ”taikurirojurasia” aina keikkasalkun nurkassa. Siellä on pari korttipakkaa, muutama kuminauha, spongeja ja kolikkosetti. Tämän lisäksi jokapäiväisessä lompakossa on vielä pari erillistä juttua.

Tällaisen ”varasetin” kasaaminen maksaa kaikkineen vain muutaman kympin, mutta se voi oikeasti pelastaa päivän. Itse asiassa suosittelisin jopa, että jos omistat oman auton, niin pidä tällaista varasettiä aina mukana autossa ja älä kajoa siihen jos ei ole pakko. Näin olet aina valmistautunut yllättäviin tilanteisiin.

Varasetti toimii myös toiseen suuntaan. Varautuneella taikurilla tulisi myös lähitaikuuskeikalle mentäessä olla mukana noin 5-15min stand-up materiaalia. Ei ole ollenkaan tavatonta, että yllättäen lähitaikuuskeikalla tilaaja tulee kysymään voisitko mahdollisesti tehdä jonkun pienen numeron kerralla kaikille. Tämä ei tarkoita täysmittaisen setin vetämistä, vaan lyhyttä 3-5min pätkää kaikille. Joustaminen ja asiakkaalle hyvän maun jättäminen tulisi olla kaikkien asiakaspalvelua tavalla tai toisella toteuttavien päämäärä ja siksi tähänkin tulisi varautua. Se narunpätkä tai joku pieni stand-up juttu ei vie tuhottomasti tilaa, mutta jättää ammattimaisen ja hyvän vaikutelman, sen sijaan että yrittäisit väkisin tehdä lavalta jotain mitä et ole ikinä harjoitellut.

Toinen syy miksi stand-up materiaalin mukana kuljettaminen lähitaikuuskeikalla edes pienessä mittakaavassa olisi suotavaa, ovat isot pöydät. Isot ja pitkät pöydät, joissa istuu jopa 20 henkeä, ovat täysin tavallisia keikkaileville taikureille. Sellaisen kohdatessa voi toimia parillakin eri tavalla. Yksi ratkaisu on tehdä jotain kasvojen korkeudella ja toivoa, että kaikki näkevät tai kuulevat. Tai sitten voit tehdä jotain stand-up ohjelmastasi, joka on suunniteltu tuollaisiin tilanteisiin. Tuolla alussa mainitulla keikalla satuin mm tilanteeseen, jossa kulmauksessa oli kaksi 14 hengen pitkää pöytää vierekkäin eli hyvin tiiviissä tilassa oli 28 henkeä. Lähitaikuuden tekeminen pöytien päässä olisi ollut hyvin epäsuotuisaa näkyvyyden kannalta, joten päätin säästää sekä aikaa, että pitää huolen että kaikki näkevät ja pääsevät osaksi esitystä, joten tein molemmille pöydille yhtä aikaa noin 10min stand-up setistäni.