Tämä aihe nousi mieleeni heinäkuun lopussa Kouvolan taikapäivillä, jonne osallistuin nyt 20. kerran. Joka toinen vuosi kesällä (joka toinen vuosi pääsiäisenä) järjestettävät Kouvolan taikapäivät ovat suunnattu osittain nuoremmille taikureille ja niiden yhteydessä järjestetään muun muassa junioritaikureiden Suomen mestaruuskilpailut. Lämmittää mieltä nähdä, että alalle tulee tasaisesti lahjakkaita taikurinalkuja, mutta valitettavan paljon lahjakkaita kavereita myös katoaa tasaisesti alalta.

Taikuuden opiskelussa on viimeisien vuosikymmenien aikana tapahtunut vallankumous. Ala joka ennen oli ehkä jossain määrin salaperäinen, on nykyään lähes avoin kirja. Salaisuudet joiden eteen joutui vielä 90-luvulla tekemään valtavasti työtä löytää nykyään Internetistä kymmenen minuutin googlettamisella. Tämä on myös muodostanut mielenkiintoisen sukupolven taikureissa, jotka oppivat lähes kaiken suoraan Internetistä.

Tuo salaisuuksien saatavilla oleminen ei minua häiritse, sillä välissä tuntuu että kymmenen minuutin googletus on monelle MTV-sukupolven kasvatille liikaa kun kaikki pitäisi saada nyt, heti, tässä ja nyt! Isompi ongelma on se, että lähes poikkeuksetta Internetistä taikuutta opetelleet ovat opetelleet tekemään asiat väärin. He eivät sitä itse edes tiedosta, sillä syy ei ole heissä, vaan oppimateriaalissa, josta he ovat opetelleet.

Mediakasvatustaustanikin kautta olen huomannut että yksi Internetin isoin ongelma on anonymiteetti. Internetissä kuka vain voi esiintyä alan kuin alan asiantuntijana, nimimerkin takana, ja alasta kiinnostuneen tuoreen tulokkaan on mahdotonta sanoa kenellä on pätevyyttä opettaa ja kenellä ei. Esimerkiksi suuri osa Internetissä taikuutta opettavista on parikymppisiä nuoria miehiä… Ei millään pahalla, mutta koko maailmasta tuskin löytyy kuin muutama kourallinen henkilöitä, jotka ovat tuossa iässä tarpeeksi päteviä opettamaan taikuutta. Ja tuohon kouralliseen kuuluvat eivät todellakaan ole oppejaan saaneet Internetistä, vaan lähes poikkeuksetta kasvotusten, suoraan niin sanotuilta mestareilta. Ja tuosta johtuen, heitä ei todellakaan tule löytämään Youtube kanavilta opettamasta.

Richard Turner lienee yksi maailman kymmenestä parhaasta pelikorttien käsittelijöistä, mitä tulee tekniikkaan ja erityisesti uhkapelitekniikoihin, kirjoitti vastaikää eräällä taikureille suunnatulla foorumilla seuraavaa;
”Älä missään nimessä ala harjoitella mitään tekniikkaa, ennen kuin ymmärrät täysin miksi tekniikka tehdään niin kuin se tehdään ja täten olet varma että opettelet sen oikein. Mikään ei ole niin vaikeaa kuin ei-opetella jotain, jota olet harjoitellut satoja tai tuhansia tunteja.”

Turnerin kirjoituksessa tiivistyy väärän lähdemateriaalin suurin ongelma. Jos et alussa tee jotain oikein, niin se tulee jossain vaiheessa kostautumaan. Jos talon perustaa ei esimerkiksi rakenneta kunnolla niin se ei välttämättä tule kestämään valmista lopullista taloa ja korjaaminen tässä vaiheessa on lähes mahdotonta. Sen sijaan että uutta materiaalia tai temppua etsiessänne suuntaatte Youtubeen, tilatkaa Aprillista joku kirja tai lähestykää paikkakunnallanne vaikuttavaa taikuria, ja kysykää olisiko hän kiinnostunut opettamaan teitä.

EDIT 2023: Jos olet oikeasti kiinnostunut taikuudesta ja taikatempuista harrastuksena niin löydät kaiken tarvitsemasi verkosta www.kaikkitaikuudesta.fi sivustolta. Sivustolle pääset myös yläosan valikosta.